Waterschap Aa en Maas

Metaalbranche onder de loep

In de maanden oktober, november en december zullen er door 15 gemeenten, de Provincie Noord-Brabant en waterschap Aa en Maas controles uitgevoerd worden in de Metaalbranche. De aanleiding voor deze controles is het nieuwe Activiteitenbesluit en de ministeriële regeling. Deze zijn op 1 januari 2008 in werking getreden. Het Besluit en de ministeriële regeling hebben gevolgen voor uw metaalbedrijf. Welke gevolgen dat zijn, staan beschreven in de brochure `Samen branchegericht handhaven', uitgegeven door Servicepunt Handhaving Noord-Brabant.

Doel van de controles
In oktober is er een speciaal ontworpen brochure verstuurd naar alle metaalbedrijven in de regio Brabant Noord. Hierin wordt informatie gegeven over de gevolgen van de invoering van het Activiteitenbesluit en de ministeriële regeling. Het project richt zich op de metaalbedrijven binnen de gemeenten die meedoen aan het project en een aantal provinciale metaalbedrijven. De controles hebben tot doel om bij de metaalbranche het naleefgedrag te vergroten en dus het aantal overtredingen te verminderen. Metaalbedrijven die activiteiten hebben met een verhoogd risico voor het milieu, worden vanaf 1 oktober bezocht. Dit zijn bedrijven die lassen, verfspuiten of beitsen/etsen.

Metaalbedrijven die deze activiteiten niet uitvoeren, krijgen een brief met het verzoek een checklist in te vullen. Deze bedrijven worden steekproefgewijs bezocht. Als het bedrijf de checklist niet terugstuurt wordt het sowieso bezocht.

Onderwerp van de controles
Bij de controle worden vooral de milieuzaken met een hoge prioriteit beoordeeld. Over het algemeen worden de controles van tevoren aangekondigd. Dit is echter niet de regel. Het aankondigen van controles is ter beoordeling van de gemeente of provincie. Alle bedrijven die meedoen hebben een informatiefolder ontvangen.

Informatie
Wanneer u meer informatie wilt, dan kunt u contact opnemen met uw eigen gemeente.