Vereniging Milieudefensie


Geen overheidsbemoeienis bestedingen Postcodeloterij

CDA-Kamerlid Jan ten Hoopen wil de bestedingen van de Postcodeloterij aan organisaties als Milieudefensie aan banden te leggen. Milieudefensie, zelf ontvanger van geld van de Postcodeloterij, vindt dat een onwenselijke ontwikkeling.

"Het gaat hier niet om overheidssubsidies. De loterij is een particuliere organisatie, voortgekomen uit een initiatief van natuur-, milieu- en ontwikkelingsorganisaties. Meedoen met de Postcodeloterij is een vrijwillige keuze van deelnemers. Als mensen zich niet kunnen vinden in de doelen van de loterij, staat het hen natuurlijk vrij een andere keuze te maken", aldus algemeen directeur Frank Köhler van Milieudefensie.

Ten Hoopen wil dat de overheid, die de vergunningen verstrekt aan de Postcodeloterij, voorwaarden gaat stellen over de besteding van de loterijopbrengsten aan goede doelen, omdat hij vindt dat sommige organisaties 'ondemocratisch te werk gaan of de wet overtreden'. Hij doelt daarmee ondermeer op de procedures die Milieudefensie voerde tegen de verbreding van de A4 bij Leiderdorp.

Köhler: "Wij hebben daar gewoon een wettelijke bezwaarprocedure gevoerd, omdat de overheid haar eigen luchtkwaliteisnormen, die op democratische wijze tot stand zijn gekomen, dreigde te overschrijden waardoor mensen blootgesteld zouden worden aan ongezond veel luchtverontreiniging. Daar is niets ondemocratisch aan. Verder hebben wij een heldere gedragscode: wij werken altijd binnen de grenzen van de rechtsstaat en onze activiteiten zijn geweldloos."

Milieudefensie ontving in 2007 ruim 3 miljoen euro van leden en donateurs, 1,5 miljoen euro van de Postcodeloterij, ruim 2 miljoen euro aan subsidies van de Nederlandse overheid en ongeveer 1 miljoen subsidie van andere organisaties. Milieudefensie voert het CBF-keurmerk, dat garandeert dat er verantwoord met giften, zoals van de PostcodeLoterij, wordt omgegaan.

In haar jaarverslag legt Milieudefensie open en gedetailleerd verantwoording af over haar uitgaven: Jaarverslag Milieudefensie 2007