Gemeente Teylingen


Gemeente zoekt beheerder eendenkooi

21 oktober 2008

PERSBERICHT 21 oktober 2008 - De afgelopen maanden heeft de gemeente met een tweetal organisaties oriënterend overleg gevoerd over het overdragen van het beheer van de eendenkooi. Voor het overnemen van het beheer is een aantal voorwaarden geformuleerd. Alle belangstellenden krijgen in de commissie Bestuur, Financiën en Toerisme van 4 december de gelegenheid een aanbod te doen.

2008-10-21 Eendekooi

Kaagnotitie

Met het overdragen van het beheer geeft de gemeente invulling aan de Kaagnotitie `De mooiste helft van Teylingen'. Hierin staat de wens om te onderzoeken of het mogelijk is de, qua cultuurhistorie en natuur waardevolle, eendenkooi voor een goed beheer en onderhoud over te dragen aan een externe partij.

Voorwaarden van beheer

De gemeente heeft de volgende voorwaarden geformuleerd:
* instandhouding cultuurhistorisch landschap en natuurwaarden;
* duurzaam behoud eendenkooi als landschappelijk element;
* vangen van eenden is niet noodzakelijk;
* educatieve doeleinden (lessen scholen);
* recreatie (regelmatige excursies vanuit bijvoorbeeld VVV Warmond;
* representatief aanzicht inclusief ontvangstgebouw;
* geen economische beperkingen voor omliggende agrariërs;
* bereidheid in een overeenkomst met agrariërs vast te leggen dat het voor hen is toegestaan te jagen op de overlastgevende ganzen in de weilanden rondom de kooi.

Asbest

Er is asbest aanwezig op het terrein. Onder voorbehoud dat de gemeenteraad hiervoor middelen beschikbaar stelt biedt de gemeente aan alle aanwezige asbest te verwijderen. Overigens adviseert de Milieudienst uitsluitend die asbest te saneren waarmee bezoekers gemakkelijk in contact kunnen komen. De gemeente heeft niet het voornemen nieuwe materialen te leveren en/of aan te brengen.

Presentatie aan raadscommissie

De gemeente nodigt belangstellenden uit om op donderdagavond 4 december 2008 in de raadscommissie Bestuur, Financiën en Toerisme in een presentatie van maximaal 15 minuten te laten zien op welke wijze zij de eendenkooi willen beheren. De gemeente wil inzicht krijgen over hoe belangstellenden bijvoorbeeld het organisatorisch en financieel vorm willen geven.

Op basis van de presentatie(s) brengt de raadscommissie advies uit aan het college.

Vervolgens besluit het college welke organisatie de plannen verder mag uitwerken, zodat het resulteert in een voor alle partijen goede en duurzame beheerovereenkomst.

Het streven is om in het voorjaar van 2009 het beheer over te dragen.

Waarschijnlijk zullen het Zuid-Hollands Landschap en de heer Bart van Konijnenburg een presentatie houden.

Kunstweek Warmond 2008