Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk
21 oktober 2008 DCE/68129

Onderwerp
Uitvoering motie Odyssee
(TK 2005-2006, 29259, nr. 26)

Het wegwerken van niet-uitgewerkt archeologisch onderzoek vormt al jaren een probleem. Op 30 maart 2006 heeft uw Kamer ingestemd met motie nr. 26 (TK 2005-2006 29259, nr. 26) waarin de regering wordt verzocht zich in te spannen deze achterstand selectief weg te werken via het pilotproject Odyssee. Met deze brief informeer ik u over de uitvoering van deze motie.

Eind vorig jaar is mij een intentiedocument aangeboden voor het onderzoeksprogramma Odyssee door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Erfgoed Nederland (EN). Het onderzoeksprogramma Odyssee richt zich op de wetenschappelijke ontsluiting van onuitgewerkt archeologisch onderzoek. De gezamenlijke aanpak van NWO en EN heeft mij overtuigd van de kwaliteit van het programma Odyssee. Het is een zeer gedegen onderzoeksprogramma, waarbij van beide partijen de sterke punten volledig benut worden. NWO verzorgt de wetenschappelijke toetsing en selectie, wijst de middelen toe en voert het financiële beheer. EN verzorgt de maatschappelijke bewustwording en publiekscommunicatie.

Het onderzoeksprogramma Odyssee kent een looptijd van 4 jaar en is in september 2008 gestart. Voor de uitvoering van het programma Odyssee heb ik 3 miljoen euro beschikbaar gesteld. NWO draagt zelf
1 miljoen euro bij. Een bedrag van 1 miljoen of meer zal beschikbaar gesteld worden uit de eigen bijdragen door externe partners.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk