Time : 10:27:45
Date : 26 June 2008
Sender Name: Palm Breweries NV

Thea Beyers geselecteerd als tweede laureaat van de RODENBACH® FONDS Award voor Amateur Talent

Voor de tweede keer dit jaar selecteerde de jury van het RODENBACH® Fonds een laureaat in de categorie voor Amateur Talent. De eer viel deze keer mevrouw Thea Beyers te beurt. Thea Beyers is 57 en woont in Wommelgem. Net als de eerste winnaar, Pierre Dujardin, is ze een gedreven kunstenares met een persoonlijke stijl en eigen filosofie.

Thea Beyers was vijfentwintig toen ze zich inschreef aan de Antwerpse Kunstacademie. Ze volgde er de opleiding schilderkunst en toen ze daarmee na zeven jaar klaar was, besloot ze om ook nog vrije grafiek te studeren. Nu, in 2008, blijft ze nieuwsgierig naar andere expressievormen en zo schreef ze zich ondermeer in voor een cursus in digitale vormgeving. Terwijl ze ook nog wekelijks het schetsen naar levend model onderhoudt. "Ik verfijn graag mijn technische vaardigheden."

Meer dan techniek
Maar kunst is natuurlijk meer dan het beheersen van techniek. Met de jaren ontwikkelde Thea Beyers een eigen herkenbare stijl en thematiek. En die laatste heeft vaak te maken met reizen en observeren. Ondermeer haar kunstwerken "Traveller" en "Aha" zijn hiervan duidelijke voorbeelden.

Niets is wat lijkt
What you see is what you think you see. Deze zin vat Thea Beyers kijk over kunst goed samen. "We zien veel, maar wat we zien is gebonden aan ervaringen, herinneringen, kennis en verlangen. We zien niet de werkelijkheid, maar een projectie ervan. Je denkwereld bepaalt je blik, de richting van je kijken, van wat je gaat zien en hoe je het uiteindelijk ziet."
In die zin toont Thea Beyers ook nooit de volledige werkelijkheid, maar altijd slechts een deel ervan. En dat is dan bovendien vervormd. "Ik noem het een reflected look, een verbogen blik. Essentiële elementen worden uitgepuurd en het volledige verhaal wordt nooit getoond. Dat schept ruimte voor interpretatie.

Magritte et les autres
De wijze waarop Thea Beyers zich uitdrukt, intrigeerde de jury. De kunstenares toont voortdurend een andere (kijk op de) werkelijkheid. In zekere zin doet haar werk denken aan Magritte. "Magritte is inderdaad één van mijn voorbeelden. Maar ik hou ook erg veel van Richter en Hopper. Ik denk dat de invloed van die laatste ook wel duidelijk om de hoek komt kijken." Haar inspiratie haalt ze trouwens vooral van andere kunstenaars en kunstvormen. "Ik lees veel en ik bezoek veel tentoonstellingen. Maar bij dat alles zoek ik toch vooral naar mijn eigen thema's."

Onschatbaar
Thea Beyers heeft thuis een atelier waar ze zich elke dag in terugtrekt. Daar is ze intussen bezig met nieuwe schilderijen, een vervolg op degene die door de jury van het RODENBACH® Fonds werden bekroond. "Ik werk nu meer met modellen. Ik breng meer mensen in mijn doeken. Maar mijn filosofie is dezelfde gebleven. Ik zie me dus nog duidelijk evolueren, maar de bekroning geeft me wel het optimistische gevoel goed bezig te zijn. Ik ben dus erg blij met deze prijs. Het was een heel nieuwe ervaring om via het internet mijn werk te tonen. De reacties van collega's die je via dit medium krijgt zijn onschatbaar. Het zijn evenveel blijken van appreciatie. Ik ervaar het initiatief van het RODENBACH Fonds® dan ook erg positief. Wat me aan de prijs zelf het meest bekoort, is de kans om mijn werk te tonen. Is dat niet waar elke kunstenaar naar streeft?"

RODENBACH® FONDS Award voor Beeldende Kunsten categorie Professioneel Talent

Juryvoorzitter Jan Hoet maakte inmiddels de twintig genomineerde professionele kunstenaars bekend die meedingen naar de eerste RODENBACH® FONDS Award voor Beeldende Kunsten in de categorie Professioneel Talent. 175 kunstenaars, tussen 18 en 35 jaar oud en met professionele ambities, meldden zich aan voor deze Award die tot doel heeft jong talent te laten rijpen. De twintig geselecteerden dingen nu mee naar de prijs van 15.000 euro die aan deze wedstrijd is verbonden. Intussen mogen de twintig genomineerde kunstenaars zich klaarmaken voor de finale. De bekendmaking en prijsuitreiking vinden plaats op 21 oktober in aanwezigheid van de pers in het Hoger Instituut van Schone Kunsten (HISK) in Gent. Lijst finalisten: www.rodenbach.be

Einde persmededeling

Over het RODENBACH® FONDS
Er wordt wel eens beweerd dat "Karakter Rijpt met de Tijd". Voor RODENBACH® gaat deze wijsheid alleszins op. Sinds 1821 wordt RODENBACH gebrouwen volgens een methode die passie en tijd vergt. Net zoals bij wijn, ontwikkelt RODENBACH® zijn uniek karakter en niet te evenaren smaakpalet door het rijpingsproces op eiken vaten (foeders) gedurende twee jaar. RODENBACH® engageert zich het RODENBACH® FONDS uit te bouwen om hiermee een bijdrage te leveren aan "het rijpen" van het talent van morgen. Het RODENBACH® FONDS looft, in 2008, een budget van ¤ 24.000 uit aan artistiek talent. Kunstenaars in België met ambities voor een langdurige carrière worden uitgenodigd om deel te nemen aan de RODENBACH® FONDS Award
voor Professioneel Talent. Deze zal in 2008 gewijd zijn aan de Beeldende Kunsten. De hoofdwinnaar van de jaarlijkse RODENBACH® FONDS Award voor Professioneel Talent ontvangt ¤ 15.000 prijzengeld, terwijl de tweede en derde winnaars prijzen ontvangen van respectievelijk ¤ 3.000 en ¤ 2.000. De RODENBACH® FONDS Award voor Amateur Talent is een prijs van ¤ 1.000, die vier keer per jaar wordt uitgereikt aan vier kunstenaars voor werk dat positief beoordeeld wordt door de jury. Bovendien mogen de vier bekroonde kunstenaars deelnemen aan een groepstentoonstelling. Na de vernissage zal deze tentoonstelling van de winnaars een maand lang haar deuren voor het publiek openen zodat de kunstenaars hun talent aan een breder publiek kunnen voorstellen.

De RODENBACH® FONDS Awards jury:

De jury voor de verkiezing van de Award voor Professioneel Talent, voorgezeten door niemand minder dan Jan Hoet, is op zich al een indrukwekkende groep talent. Deze jury voor 2008 bestaat uit enkele van de meest invloedrijke namen in de hedendaagse Belgische kunstwereld: Willem Elias, hoogleraar aan de VUB, kunstcriticus en voorzitter van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten, Kris van 't Hof, coördinator in situ aan de Koninklijke Academie Antwerpen en Luc Huysman, docent teken- en schilderkunst aan de Academie Leuven. Luc Huysman is tevens de voorzitter van de jury voor de RODENBACH® FONDS Award voor Amateur Talent.

De ambassadeurs van het Fonds

Jan Hoet, Kamagurka, Stany Crets en Arno werden door de bekroonde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren in zwart-wit vereeuwigd. Deze personen én de fotograaf hebben persoonlijk bijgedragen tot de ontwikkeling van het RODENBACH® FONDS. Niet alleen stonden zij toe hun portret te gebruiken in de visuele campagne van het RODENBACH® FONDS, ze hebben ook allemaal hun honorarium voor dit initiatief geheel of gedeeltelijk teruggeschonken aan het RODENBACH® FONDS en zo een aanzienlijk deel van het prijzengeld samengebracht voor het talent van morgen... het 'karakter' van morgen. Bovendien hebben al deze bekende gezichten ingestemd om deel uit te maken van, de officiële jury die een moeilijke taak op zich neemt: de winnaars selecteren.

De RODENBACH® FONDS Website: www.rodenbach.be

Het RODENBACH® FONDS wil een forum bieden aan kunstenaars voor wie creatieve expressie een hobby of een liefhebberij is, maar ook voor kunstenaars die professionele ambities koesteren. Via een interactieve "online-community" is het RODENBACH® FONDS een virtuele internetgalerij, een platform, waar alle kunstenaars hun werken kunnen tentoonstellen.

PALM Breweries NV
Peter Buelens, Public Relations Manager
TEL 052.31.74.67
peter.buelens@palmbreweries.com

RODENBACH® Fonds
Mireille Robbe
TEL 016.60.77.61
coordinator@rodenbach-fonds.be

URL: http://www.palmbreweries.com http://www.rodenbach.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR