Gemeente Helmond


Nieuwe spoorpassage in Helmond

Het College van B&W van Helmond wil een nieuwe ongelijkvloerse verbinding maken tussen de noord- en zuidkant van het centrum van de stad.

De te realiseren verbinding gaat onder het spoor door en zorgt voor de aansluiting tussen de Stationsstraat en de Suytkadeboulevard. Daarmee wordt de huidige barrière van het spoor ter hoogte van het centraal station doorbroken en wordt een betere doorstroming bereikt. De totale kosten bedragen bijna 27 miljoen euro. In deze kosten is ook meegenomen dat een impuls wordt gegeven aan de openbare ruimte rond het station en dat de bereikbaarheid van de perrons voor de treinreizigers wordt verbeterd.

De gemeente Helmond staat garant voor ca. 6,2 miljoen euro. De overige kosten worden gefinancierd door subsidies en bijdragen die verkregen zijn van onder andere Provincie Noord-Brabant, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en samenwerkingsverband Regio Eindhoven.

Schaalvergroting
Herlmond groeit. En daarmee neemt ook het verkeer in de stad toe. Daardoor ontstaan steeds meer verkeersknelpunten. Zo ook in de stationsomgeving waarbij vaak oponthoud ontstaat voor het verkeer van- en naar het centrum. Vooral de spoorlijn Venlo Eindhoven vormt hier een grote barrière voor verkeer in noordelijke en zuidelijke richting.

De nieuwe onderdoorgang zorgt voor een betere verbinding tussen noord en zuid. Ook wordt het relatieve isolement van de Annawijk door deze onderdoorgang opgeheven. Zowel autoverkeer, fietsers en voetgangers kunnen straks gebruik van maken van deze nieuwe verbinding. De gemeente Helmond bouwt deze onderdoorgang in samenwerking met NS Vastgoed en ProRail.

Planning
De planning is erop gericht om in de 2^e helft van 2009 te starten met de uitvoering. Uitgaande van een bouwtijd van ongeveer twee en een half jaar kan de onderdoorgang tegen het einde van 2011 in gebruik worden genomen.

Het College van B&W heeft inmiddels ja gezegd tegen deze onderdoorgang en deze voor Helmond zo mooie ontwikkeling wordt is op dinsdag 21 oktober gepresenteerd aan de Commissie Ruimtelijk Fysiek. Door positieve ontwikkelingen als deze profileert Helmond zich nog meer als vooruitstrevende gemeente. Daarbij zet Helmond zich landelijk neer als gemeente waar we trots op mogen zijn.