Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Den Haag/Valkenburg, 15 oktober 2008

UTS Nederland, marktleider in de verhuisbranche implementeert duurzaam ondernemen: 'CO2 neutraal verhuizen'

UTS Nederland, een landelijke verhuisorganisatie en als zodanig marktleider met 21 vestigingen op 33 locaties, wil de uitstoot van CO2 zo verminderen dat zij - als eerste in deze branche - de claim 'CO2 neutraal verhuizen' op korte termijn met compensatie en binnen 3 tot 5 jaar zelfs zonder compensatie kan waarmaken. Deze claim sluit naadloos aan op het in het beleid van UTS Nederland vastgelegde uitgangspunt "Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen".

CO2 uitstoot

Op grond van de gegevens, die geverifieerd worden door een neutrale externe accountant (Ernst & Young), was er in 2007 een werkelijke uitstoot van 4.766 ton CO2.

In vergelijking tot de benchmark van 2.990 ton CO2 is het streven om binnen 1 tot 5 jaar een besparing te realiseren van 1.565 ton CO2 (Referentie: diverse vergelijkbare Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemingen).

Daartoe worden de volgende maatregelen genomen:


- ontwikkelen van een model voor elke verhuisactiviteit inzake de CO2 uitstoot om per direct een compensatiefee te kunnen vaststellen;


- inkoop van Groene Stroom (volgens de huidige gegevens) op basis van het elektriciteitsverbruik in 2007 van 622 ton CO2 binnen 5 jaar;


- aanpassen van diverse installaties, die 104 ton CO2 binnen 1 tot 2 jaar besparen;


- aanpassen van de regelapparatuur van de klimaatsystemen met een besparing van ± 45 ton CO2 binnen één jaar.

Voor het project 'CO2 neutraal verhuizen' wordt samengewerkt met Corporate Facility Partners.

Samenvatting van het rapport van Corporate Facility Partners

In eerste instantie zijn de volgende zaken onderzocht:


- de huidige emissie;


- generieke besparingen, zowel technisch als organisatorisch;


- compensatie van de resterende uitstoot met als doel CO2 neutraal te kunnen verhuizen.

Op grond van het onlangs gehouden onderzoek in alle vestigingen en locaties, behoudens drie vestigingen, zijn de gegevens inzake de huidige emissie tot stand gekomen (De gegevens van deze drie worden op termijn verwerkt).

De compensatie is een investering in duurzaamheidprojecten met als keurmerk 'The Gold Standard'; op een later tijdstip zal er in Nederlandse projecten worden geïnvesteerd.

Realisatie van UTS Nederland als CO2 neutrale organisatie geschiedt, zoals ook door het accountantsbureau aangegeven, in twee fases.

Fase 1: Op korte termijn CO2 neutraal verhuizen met compensatie van de totale uitstoot die bij elke verhuisactiviteit vrijkomt.

Fase 2: de organisatie CO2 neutraal maken (Back office en aansturen van de afzonderlijke vestigingen inzake technische en organisatorische maatregelen). Dit zal binnen 3 tot 5 jaar worden bereikt.

In fase 1., die in 2009 operationeel is, kan de claim 'CO2 neutraal verhuizen' al worden gehanteerd.