Evangelische Omroep

Nr. 250

Hilversum, 17 oktober 2008

DE WREEDSTE ZIEKTE
't Zal je maar gebeuren, aflevering De wreedste ziekte, dinsdag 21 oktober 22:50 uur, Ned. 2

In 't Zal je maar gebeuren aflevering De wreedste ziekte een indringend portret van Bart de Ruijter die lijdt onder psychoses. "Ik ben bang vermoord of gekidnapt te worden, want dat zeggen de stemmen en daar zie ik ook beelden van." Dat schreef schizofrenie-patiënt Bart in zijn dagboek. Hij noemt het "de wreedste ziekte" omdat de psychische pijn en de eenzaamheid bij schizofrenie bijna onverdraaglijk zijn. 160.000 Nederlanders lijden hieraan. In 't Zal je maar gebeuren doorbreekt Bart het taboe op deze 'enge' ziekte.

Huiveringwekkend
Angst, achterdocht en paranoïde gevoelens maakten van Bart's leven een hel. De ooggetuigeverslagen van zijn wanen en hallucinaties zijn huiveringwekkend. Tot in de kerk werd hij door dreigende stemmen en angstbeelden achtervolgd.

Keerpunt
Maar hij laat zien dat herstel van deze ziekte mogelijk is. Hij schreef een boek over zijn ziekte, gebaseerd op zijn dagboek: Keerpunt, van psychose naar herstel. Dat speelde een grote rol bij zijn genezing, evenals zijn familie en vrienden die hem nooit in de steek hebben gelaten.


---
Noot voor redactie,