Ingezonden persbericht




PERSBERICHT
Lancering tijdschrift Join 'Booming Africa': jonge journalisten over internationale samenwerking

Leeft het buitenland nog in de journalistiek? Leidt negatieve berichtgeving over ontwikkelingssamenwerking tot een eenzijdig beeld van Afrika? En vergeet de journalistiek in haar berichtgeving dat het ook goed gaat in Afrika?

Een groep studenten Journalistiek van de Fontys Hogeschool uit Tilburg vertrok in het kader van het uitwisselingsprogramma Beyond (y)our World na een voorbereidingstraject naar Uganda en Rwanda. Hun ervaringen zijn te lezen in het tijdschrift Join: jonge journalisten over internationale samenwerking. Op dinsdag 21 oktober lanceert initiatiefnemer lokaalmondiaal het oktober nummer van dit gratis tijdschrift over 'Booming Africa'. Tijdens een dynamische en multimediale bijeenkomst op de Fontys Hogeschool Tilburg gaan bekende en aanstormende journalisten met elkaar in discussie over journalistiek, internationale samenwerking en berichtgeving over Afrika.

In een talkshow opzet is de presentatie in handen van actrice/presentatrice Georgina Kwakye en Stefan Verwer. Jonge schrijfsters Sophie van der Stap en Renske de Greef komen met een gesproken recensie van Join en vertellen over hun ervaring met (schrijven over) ontwikkelingslanden. De jonge journalisten van Join worden ondervraagd over hun ervaringen als journalist in Rwanda en Uganda. Student journalistiek Tommy Theunisz presenteert zijn documentaire over persvrijheid in Rwanda 'Thousand Hills Journalist'. Rwanda expert Harm Haverkort vertelt over zijn Rwanda ervaringen en vergelijkt deze met de artikelen in Join. In het slotdebat gaan journalisten Bart de Koning, Marc Broere en Harry Derksen met elkaar in discussie naar aanleiding van het HP/ De Tijd cover artikel 'Hulp die niet Helpt' van Bart de Koning. Het programma wordt afgesloten met een borrel.

Join is hét tijdschrift voor en door jongeren over mondiale issues. In Join tonen jonge journalisten de kracht en het normale leven in ontwikkelingslanden. Join oktober over Booming Africa gaat over Uganda en Rwanda: tabloids en hillywood; fashonista's en metromannen; stages en verre landen; toerisme en natuurbehoud; sekscolumns en aids-bestrijding; bossen en gorilla's. Join is het gratis kwartaalblad van lokaalmondiaal in samenwerking met de Hogeschool voor de Journalistiek in Utrecht, Tilburg en Zwolle. Het tijdschrift wordt gemaakt dóór studenten journalistiek vóór studenten op het HBO. Meer informatie over Join, extra artikelen, weblogs en de mogelijkheid om een abonnement aan te vragen is te vinden op www.beyondyourworld.nl.

Programma: multimediale bijeenkomst met film, discussie, gesproken recensies, interviews, borrel

Gasten: presentatrice en actrice Georgina Kwakye (GTST, MTV, RTV op Reis), schrijfster en columniste Renske de Greef (Sex in Afrika, Lust, Ja/Nee, Was alles maar Konijnen), schrijfster Sophie van der Stap (Meisje met negen pruiken, Een blauwe vlinder zegt gedag), Bart de Koning (HP/ De Tijd), Marc Broere (lokaalmondiaal), Harry Derksen (adjunct-directeur ICCO), Harm Haverkort (Terrafina), Stefan Verwer (lokaalmondiaal), Join journalisten en anderen

Wanneer: dinsdag 21 oktober

Tijdstip: 15.30 uur - 17.00 uur, borrel tot 19.00 uur (zaal open om 15.00 uur)

Locatie: Fontys Hogeschool Journalistiek, Prof. Gimbrèrelaan 16, Tilburg

Meer informatie: www.beyondyourword.nl