Raad van State


dinsdag 21 oktober 2008
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht heeft verleend voor een gezondheidscentrum met ruimten voor huisartsen, fysiotherapie en een apotheek aan de Blaauwweg in Dordrecht. Het perceel waarop het centrum ligt heeft de bestemming 'maatschappelijke doeleinden'. Apotheek Galilea-Zuid vindt dat een andere apotheek zich niet in het centrum mag vestigen, omdat volgens haar een apotheek niet onder de bestemming 'maatschappelijke doeleinden' valt. Ook vindt zij het gebouw te hoog. Apotheek Galilea-Zuid komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Dordrecht heeft in januari van dit jaar een eerder beroep van die apotheek ongegrond verklaard. (zaaknummer 200801982/1)
Zitting over de boete van EUR 20.000 die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd aan Mekan Fabriek uit Arnhem. De minister heeft de boete opgelegd omdat bij een controle is geconstateerd dat er vijf Polen in het bedrijf aanwezig waren. Drie van hen waren aan het werk zonder dat zij in het bezit waren van een vereiste 'tewerkstellingsvergunning'. De minister gaat ervan uit dat de twee anderen ook voor het bedrijf hebben gewerkt, omdat zij - naar eigen zeggen - al een week bij het bedrijf aanwezig zijn. De minister gaat ervan uit dat zij in ruil voor een slaapplaats bij het bedrijf hebben gewerkt. Daarom is de boete opgelegd. De rechtbank in Arnhem heeft in maart van dit jaar een eerder beroep van Mekan Fabriek gegrond verklaard en de boete verlaagd tot EUR 15.000. Volgens de rechtbank mocht voor de twee Polen die tijdens de controle niet aan het werk waren, geen boete worden opgelegd. De minister is het niet met de uitspraak van de rechtbank eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200803080/1)

11.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland om een bouwvergunning te verlenen voor een loods aan de Zwanenburgseweg in Ouwerkerk. Landgoed Zwanenburg B.V. had hierom verzocht, omdat zij een zogenoemd Ecopark wil aanleggen. Het park zal onder meer bestaan uit verschillende landhuizen met daarbij een ecologische heempark, waarin diverse flora en fauna zich kunnen ontwikkelen. Het park zal voor het publiek toegankelijk zijn. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat het aanleggen van het Ecopark leidt tot een grote transformatie van het gebied. Aangezien niet zeker is of het Ecopark er wel kan komen, wil de gemeente niet alvast een bouwvergunning verlenen voor de loods. Zwanenburg B.V. komt tegen de weigering in hoger beroep. De rechtbank in Middelburg verklaarde in januari van dit jaar een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. (zaaknummer 200801137/1) Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Vlissingen heeft verleend voor het gebruik van een pand aan de Kenau Hasselaarstraat in Vlissingen als balletschool. Een omwonende is het niet met deze vrijstelling eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar voldoet het gebouw niet aan de eisen uit het Bouwbesluit zodat zij geluidsoverlast zal ondervinden. De rechtbank in Middelburg verklaarde in januari 2008 een eerder beroep ongegrond. De omwonende vindt dat de rechtbank te laat uitspraak heeft gedaan op haar beroep. (zaaknummer 200801273/1)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Het Wijde Blik 2004" van de gemeente Wijdemeren. Het plan is grotendeels goedgekeurd en voorziet in bebouwingsmogelijkheden op een groenstrook tussen twee jachthavens. De eigenaren van jachthaven Brugzicht zijn het er niet mee eens dat jachthaven Kortenhoef op een deel van de groenstrook mag gaan bouwen. Zij willen liever dat de groenstrook als een natuurlijke bufferzone tussen beide jachthavens wordt aangehouden. Beide jachthavens liggen aan de Oostelijke Vechtplassen die als zogenoemde 'speciale beschermingszone' (SBZ) zijn aangewezen. De eigenaren verzoeken de Raad van State - in afwachting van de behandeling van de hoofdzaak - het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200806087/2)

13.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Waterfront Moerdijk I" van de gemeente Moerdijk. Het plan heeft betrekking op het gebied ten noordoosten van de lokale haven van Moerdijk aan het Hollandsch Diep. Het plan voorziet met name in het instellen van een geluidszone voor een scheepsreparatiebedrijf. Deze zone ligt ook buiten de percelen waarop het bedrijf momenteel is gevestigd. Onder meer de vereniging Milieugroep Moerdijk komt tegen het goedkeuringsbesluit in beroep. Zij is bang dat het bedrijf in de toekomst zal uitbreiden en dat daardoor de overlast voor de omgeving zal toenemen. Een nabijgelegen baggerbedrijf is bang dat hij in zijn bedrijfsvoering wordt beperkt door de geluidszone van het scheepsreparatiebedrijf. (zaaknummer 200707222/1)

13.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Polder het Oudeland, 1e herziening" van de gemeente Strijen. Het plan maakt het gebruik van een kartbaan midden in het gebied mogelijk. Het provinciebestuur baseert dit op een bestemmingsplan uit 1952 waarin de mogelijkheid was opgenomen om daar 'sportbeoefening' uit te oefenen. Een inwoner van Strijen is het niet met het goedkeuringsbesluit eens, omdat Polder het Oudeland in 2002 is aangewezen als beschermd gebied op grond van de Vogelrichtlijn. Daarom verzoekt hij de Raad van State het besluit van de provincie te schorsen. (zaaknummer 200806422/1)