Senternovem


21-10-2008 | Klimaatinitiatieven niet van de lucht in Haarlem

Al Gore vraagt er extra aandacht voor, maar intussen gebeurt er in Nederland ook van alles om het klimaat een handje te helpen. Zo liet gemeente Haarlem tijdens een talkshow een concrete invulling zien van het klimaatakkoord.

Maarten Divendal (wethouder) opende de talkshow. Hij gaf aan dat 'Haarlem Klimaatneutraal' bijzonder veel initiatieven heeft losgemaakt. Het klimaat leeft bij de mensen en veel bedrijven nemen zelf initiatieven die een positieve uitwerking hebben op het milieu. Er was veel aandacht voor de infrastructuur voor elektrische voertuigen, zo zijn er plannen om oplaadpunten te creëren bij de het station. Vele inspirerende voorbeelden passeerden de revue. Enkele klimaatinitiatieven in de gemeente Haarlem op een rijtje:
* Het festival Bevrijdingspop Haarlem (150.000 bezoekers) heeft aangekondigd klimaatneutraal te worden. De organisatie van het festival gaat elektrische tuc-tucs laten rijden van het station naar het festivalterrein.

* De gemeente Haarlem werkt aan een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2015 en geen CO2-uitstoot meer in 2030. Ondernemers, woningcorporaties en anderen werken intensief samen en zijn betrokken bij de lokale aanpak. De gemeente voert de regie op de lokale initiatieven.

* Het op bedrijventerrein Waarderpolder gevestigde datacenter Evoswitch wil het Haarlemse energiegebruik met behulp van TNO met tenminste 20 procent verlagen.

* Eind van dit jaar is een CO2-monitor beschikbaar die iedereen vanaf internet kan volgen.

EnergieTransitie is een belangrijke partij bij de uitvoering. Ron de Graaf, projectleider van het rijksbrede project 'Lokale en Regionale Klimaatinitiatieven' en fervent aanhanger van de EnergieTransitie, was ook aanwezig bij de talkshow: "Lokale initiatiefnemers (gemeenten, bedrijven en burgers) nemen volop initiatieven. Prachtig om te zien. Het rijk speelt hierop in door initiatieven te versterken en te versnellen. Zeker ook door te ontzorgen via het wegnemen van bestuurlijke, juridische en mogelijk ook financiële blokkades."