Provincie Friesland


---


- Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Fryslân, Dienst Landelijk Gebied en het Kadaster -

PARSEBERJOCHT

Nûmer: 287
Datum: 14 oktober 2008

Boeren Witmarsum-Schettens aan de slag met kavelruil

Boeren in het gebied Witmarsum-Schettens gaan aan de slag met kavelruil. De heer J. de Vries gaat als kavelruilcoördinator in samenwerking met het Kadaster nog dit najaar wenszittingen houden waarbij de individuele wensen zullen worden geïnventariseerd.

Uit een voorlichtingsavond op 10 september 2008 bleek dat de boeren uit de omgeving Witmarsum-Schettens graag willen starten met het onderzoeken van mogelijkheden voor kavelruil. Ook het provinciaal bestuur benadrukte het belang van 'planmatige' kavelruil. Het projectbureau Kavelruil Fryslân heeft toegelicht wat de kansen voor kavelruil zijn. Vaak liggen de kavels op (grote) afstand van de boerderij. Door gronden te ruilen met andere boeren, maar ook met de gemeente of particulieren, kunnen boeren hun kavels dichter bij huis krijgen. Zo zijn ze minder tijd kwijt om van de boerderij naar hun gronden te komen, wat tijd en daarmee veel geld scheelt. Bovendien kan het melkvee makkelijker het land op en wordt het landbouwverkeer door de dorpen verminderd. Waar mogelijk wordt ook gekeken naar aansluiting bij dorpsplannen en herstel van bijvoorbeeld wandel- en kerkpaden.

Boeren zijn bij vrijwillige kavelruil zelf verantwoordelijk voor het slagen van de ruil. Het is de bedoeling dat ze zelf aangeven of ze willen ruilen, uitbreiden of stoppen. De nieuwe kavelruilcoördinator zal hen daarbij begeleiden en ondersteunen. Dat begint met het houden van wenszittingen. Daarna wordt bezien of ruiling daadwerkelijk mogelijk is. Afhankelijk van de resultaten, wordt later opnieuw een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd waarin concrete voorstellen voor kavelruil op tafel komen.

Het project in Witmarsum-Schettens is het tweede project van het projectbureau Kavelruil Fryslân. Voor de zomer is het project Friens-Raerd-Reduzum gestart. Het projectbureau is begin dit jaar door de provincie Fryslân in het leven geroepen voor boeren die kavels willen ruilen. In het projectbureau werken de provincie Fryslân, Dienst Landelijk Gebied en het Kadaster samen. In november 2008 organiseert het projectbureau diverse voorlichtingsbijeenkomsten in de provincie.

Op de website www.kavelruilfryslan.nl verschijnt medio oktober 2008 een overzicht van waar en wanneer deze voorlichtingsbijeenkomsten worden gehouden.


---- --