Gemeente Dalfsen

Toekomstvisie voor Vecht en Vechtdal

De Vecht is van groot belang voor de toekomst van onze omgeving. Daarom werkt de gemeente Dalfsen mee aan het ontwikkelen van een toekomstvisie voor het Vechtdal. Samen met de provincie Overijssel, gemeenten, waterschappen en verschillende organisaties wordt gewerkt aan Ruimte voor de Vecht. In de komende maanden worden deskundigen en belanghebbenden en bewoners uitgenodigd om hun ideeën hierover geven. U kunt dus meepraten!

Gezamenlijk maken we een Masterplan waarin zal staan welke kansen we de komende jaren kunnen benutten voor bijvoorbeeld landbouw, natuur en toerisme. Overheid en organisaties willen samenwerken om te zorgen dat hun plannen en ideeën elkaar gaan versterken. De waterveiligheid staat voorop.

Vijf statements over de Vecht zijn de rode draad voor het ontwikkelen van de ideeën. De Vecht moet een half natuurlijke laaglandrivier worden. We moeten bepalen hoe en op welke plekken toeristen en recreanten de ruimte krijgen. Andere delen van de Vecht zullen juist rustig blijven om de natuur extra kansen te geven. Er komen afspraken over de wijze waarop agrarische ondernemers in het Vechtdal ruimte houden voor hun activiteiten. Maar ook de manier waarop bewoners van het Vechtdal letterlijk en figuurlijk tegen de Vecht aankijken krijgt een plaats in het Masterplan.

Eind dit jaar en begin volgend jaar praten deskundigen en belanghebbenden mee over de toekomst van de Vecht en het Vechtdal. U krijgt ook de mogelijkheid om mee te denken. Hoe dat precies gaat en wanneer dat gaat gebeuren, krijgt u te zijner tijd te horen. U wordt via de KernPUNTEN en www.dalfsen.nl op de hoogte gehouden.

De ideeën en concrete plannen komen samen in het Masterplan Ruimte voor de Vecht. Hierbij horen ook plannen voor projecten. En afspraken over de manier waarop alle organisaties ervoor zorgen dat die projecten van de grond komen.

Als u meer wilt weten over Ruimte voor de Vecht of wilt meedenken hierover, kijk dan op www.ruimtevoordevecht.nl. Op de website staan onder andere de vijf richtinggevende statements en u kunt zich aanmelden voor een nieuwsbrief. In Ruimte voor de Vecht werken de volgende organisaties samen:


* Provincie Overijssel

* Gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Ommen en Zwolle
* Waterschappen Velt & Vecht, Groot Salland en Regge en Dinkel
* Staatsbosbeheer

* Regionaal Bureau voor Toerisme

* Overijssels Particulier Grondbezit