Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Nationale filevrije dag geslaagd

Den Haag, 20 oktober 2008

Van de ruim 90.000 mensen die zich hebben aangemeld als deelnemer aan de filevrije dag geeft 79% aan dat zij buiten de spits hebben gereisd. Ongeveer 43% heeft ook een andere vervoerswijze gekozen. Dat blijkt uit een enquête die de ANWB onder deelnemers van de filevrije dag heeft gehouden.

Uit de enquête blijkt bovendien dat 66% van de aanmelders de spits al mijden. Zij bleken voor de filevrije dag hun reisgedrag geregeld aan te passen.

Nederland Bereikbaar (een coalitie die het initiatief is van ANWB, NS en Rabobank) stelt vast dat de eerste Nationale Filevrije dag geslaagd is. Dankzij de overweldigende media-aandacht, het aantal aanmelders op filevrijedag.nl en deelnemende bedrijven aan Nederland Bereikbaar is er een enorme bijdrage geleverd aan de bewustwording rond dit onderwerp. Nog niet eerder was er zoveel aandacht om filerijders te bewegen de spitstijden te mijden.

De oproep om voor één dag het reisgedrag aan te passen is hiermee gelukt en dat was merkbaar op donderdag 9 oktober: het verkeersbeeld was onmiskenbaar anders dan normaal. Toch is de doelstelling van 10% minder mensen uit de spits niet gehaald. Dat komt doordat mensen nieuw reisgedrag vertonen, zoals de enquête uitwijst

Er stonden dus wel files, mede door een aantal zware ongevallen en wegwerkzaamheden, maar ze waren minder lang dan normaal en losten sneller op. Ook stroomde het verkeer rond diverse steden vlotter door en waren files daar eerder opgelost. De gemiddelde snelheid lag15% hoger; daardoor waren veel mensen een kwartier eerder op hun werk. Ongeveer 15.000 meer mensen (dat zijn 15 volle dubbeldekkers) stapten in de trein. Ook werd er opvallend veel thuisgewerkt (bij de Rabobank bijvoorbeeld, werd bijna een verdubbeling van het aantal thuiswerkers gemeten).

Op www.filevrijedag.nl zijn meer gegevens te vinden over de effecten zoals die door TNO zijn gemeten. Op 26 november verschijnt het volledige rapport van TNO.

Nederland Bereikbaar zal doorgaan het 'nieuwe werken en het nieuwe reizen' aan zowel werkgevers als werknemers zijde te stimuleren om zodoende 10% uit de spits te krijgen waardoor files aanzienlijk verminderd zullen worden. Naast de initiatiefnemers ANWB, NS en Rabobank en de partners Microsoft, KPN en OV 9292 partners zijn zo'n 120 bedrijven aangesloten bij Nederland Bereikbaar

Persdienst ANWB

088-269 6239 (Annelies Tichelaar)
088-269 6288 (Markus van Tol)
088-269 6254 (Ad Vonk)
088-269 7803 (fax)