Socialistische Partij

Actie van provincie nodig bij busbranden

21-10-2008 * De SP heeft opnieuw schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over het onderhoud van de streekbussen in de concessiegebieden van de provincie Noord-Holland. Dit naar aanleiding van een aantal busbranden. Wij maken ons zorgen over de veiligheid van medewerkers en busreizigers. In het antwoord op eerdere vragen van de SP over de veiligheid van streekbussen reageerde het college van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks nogal passief en afhoudend.

Op 24 januari 2008 stelde de SP al schriftelijke vragen aan het college over de kwaliteit van het materieel dat de vervoerder in Noord-Holland Noord inzet. De reden van de vragen was en is onze zorg voor de veiligheid van chauffeurs en passagiers en de betrouwbaarheid van de dienstregeling. In de beantwoording op 19 februari 2008 geeft het college aan zich daar niet zo veel zorgen over te maken. Bovendien interesseert het college zich niet voor het feit dat vervoerders in Noord-Holland (beter/nieuwer) materieel verkopen/verhuren aan andere vervoerders of verplaatsen naar andere concessiegebieden.

Wij hebben de onderstaande vragen aan het college gesteld.


1. Van hoeveel busbranden in Noord-Holland sinds 1 januari 2007 is het college op de hoogte?


2. Hoe is het mogelijk dat ondanks het (volgens u goede) onderhoud van de bussen deze spontaan in brand vliegen?


3. Bent u op de hoogte gesteld door de concessiehouder dat de bussen op het einde van de concessie in slechte slaat zijn?


4. Bent u door de vervoerder op de hoogte gesteld dat er (meer) incidenten zijn geweest van busbranden?


5. Wat gaat het college doen aan deze incidenten en de veiligheid van passagiers en personeel?


6. Bent u het met de SP eens dat het systeem van onderhoud en controle moet worden bijgesteld en wordt vastgelegd in het programma van eisen?