Ingezonden persbericht


IN HET NIEUWSTE NUMMER VAN:

LIBERAAL REVEIL

... reflecties op de concept-beginselverklaring die VVD-leider Mark Rutte eind augustus presenteerde en waarover de leden zich tijdens de Algemene Vergadering van 15 november zullen uitspreken.

& ziet Geert Dales (voorzitter van de commissie die het Liberaal Manifest opstelde) in de concept-beginselverklaring de mogelijkheid voor een nieuwe visie op het integratievraagstuk. Dales meent dat er een grote groep nieuwe Nederlanders is die de integratiefase allang voorbij is. Deze groep herkent zich niet meer in discussies over met religie en criminaliteit verbonden integratieproblemen. Als de VVD er onomwonden blijk van geeft zich de ambities en verlangens van die landgenoten met hun immense maatschappelijke potentieel aan te trekken, dan zouden we een grote stap vooruit maken in de hoogstnoodzakelijke herdefiniëring van het integratievraagstuk.

& ontdekt oud-medewerkster van de Teldersstichting Sabine Bierens in de concept-verklaring een beschavingsoffensief. En dat is in haar ogen goed. Het onderstreept duidelijk dat het liberalisme voor meer staat dan lage belastingen en onbegrensde individuele vrijheid. Deze zaken zijn weliswaar van groot belang, doch inbedding daarvan in een breder politiek programma waarin ook andere waarden en doelstellingen worden uitgewerkt maakt het liberalisme sterker en aantrekkelijker.

& meent redactielid Reinout Woittiez dat hoewel het een goede aanzet is bepaalde punten nog iets scherper in de verklaring mogen worden aangezet. Ook Frans de Graaf en Fleur de Beaufort zijn deze mening toegedaan. Zij vinden het jammer dat Rutte niet heeft durven kiezen voor het loslaten van de oude waarden als sociale rechtvaardigheid en verdraagzaamheid. De Graaf en De Beaufort zien in het terugbrengen van de joods-christelijke traditie in de beginselverklaring een echte misser. Hoewel wij in Nederland gevormd zijn door het christendom (& is) voor liberalen de Verlichting de cesuur in deze traditie. Hoe verschillend de interpretaties van de Verlichting ook zijn, er is één gemeenschappelijke noemer: de centrale plaats die wordt toegekend aan de rationaliteit. De rede stelt in de liberale visie de mens in staat zijn leven in eigen hand te nemen, te reflecteren op zijn eigen daden en zich in het publieke domein van rationele, voor iedereen toegankelijke, argumenten te bedienen. In hun ogen sluit de nadruk op de Verlichting niemand uit, terwijl de joods-christelijke traditie dit wel doet.

& zijn de ideologische tegenspelers Bart Snels (GroenLinks), Raymond Gradus (CDA) en Frank van Mil (D66) kritischer in hun reflecties op het concept. Dit mag echter gezien worden als een compliment aan het adres van Rutte, een beginselverklaring moet immers het unieke, eigen karakter van de ideologie onderstrepen en zal daarmee ideologische opponenten tegen de haren in strijken.

& onderzoekt Gerrit Voerman (directeur Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen) de mogelijkheden voor de VVD in het huidige politieke krachtenveld. Voerman speculeert op een fusie van de liberalen, zoals in het verleden wel vaker is voorgekomen. Aangewezen partner voor deze fusie is in de ogen van Voerman D66.

& keert Hans van Baalen (Tweede Kamerlid VVD) zich tegen de vergelijking die Wim Couwenberg (hoofdredacteur Civis Mundi) maakt tussen het Israëlisch-Palestijns conflict en de apartheid in Zuid-Afrika. Het zwelgen in het eigen Palestijns slachtofferschap dient te worden gestaakt. Gewone Palestijnse en Israëlische burgers moeten weer lucht krijgen. Dat is de enige weg naar een definitieve vrede. De ontmanteling van Israël is onaanvaardbaar.

& beschrijft Fleur de Beaufort de verschillende aspecten van individualisme en weerlegt zij de misvattingen die over individualisme en individualisering bestaan. Zo is individualisme géén egoïsme en kan individualisering niet gelijk worden gesteld aan atomisering.

Op zaterdag 25 oktober organiseert de VVD in samenwerking met de Teldersstichting, het European Liberal Forum en de VVD werkgroep Individualisering een flitscongres over individualisering en integratie in Zoetermeer. Het essay over individualisering in Liberaal Reveil dient als achtergrondstuk voor dit flitscongres Zie voor meer informatie de agenda op www.vvd.nl.



Ingezonden persbericht