Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Bilthoven, XX oktober 2008

Weddingplanners International op huwelijksstudiereis naar Iowa

Een gezelschap van 21 Nederlandse weddingplanners en weddingplanners in spé heeft van 1 tot en met 9 oktober een huwelijksstudiereis gemaakt naar het walhalla van weddingplanners: de Verenigde Staten. Tijdens een week durende stage in Des Moines (Iowa) deden zij ervaring op bij een van de meest gerenommeerde weddingplanbureaus van het land en maakten zij kennis met alle facetten van het weddingplannervak.

Kwaliteit

De huwelijksstudiereis naar Amerika is het initiatief van Weddingplanners International, opgericht in mei 2005. Deze organisatie bestaat uit twee onderdelen: Opleiding Weddingplanners Nederland (OWPN) en Beroepsorganisatie Weddingplanner Nederland (BWPN). In totaal reisden 20 ondernemingsgezinde vrouwen en één man, variërend in de leeftijd van 20 tot 40 jaar, mee naar Iowa. Een deel van deze groep volgt momenteel de weddingplanner-opleiding, een ander deel bestond uit leden van de beroepsorganisatie.

Unieke ervaring

In Des Moines werden de leergierige dames en heer opgewacht door een van dé weddingplanners van Amerika: Cynthia Betts van Special Events. Een week lang liepen de stagiaires mee bij haar grote bureau met onder andere een eigen ontwerpstudio, verhuurbedrijf en decoratiewinkel. Belangrijk onderdeel van de stage was het bijwonen van een huwelijk, al vanaf het rehearsel dinner. Ook werd een aantal toeleveranciers bezocht, zoals een kaartenontwerpster die voor ieder bruidspaar een eigen logo creëert. Directeur van Weddingplanners International, Danielle van der Lee: "Het was een geweldige ervaring! We zijn getuige geweest van een bruiloft, waarbij we onder andere hebben meegeholpen met het versieren van de trouwzaal. Decoratie is erg belangrijk in Amerika, denk aan het gebruik van (nep)bloemen, linten en tafeldecoraties. Dat zien we in Nederland veel minder, terwijl dat juist heel mooi is. Het is in Amerika soms een beetje over de top, maar daar kunnen we in Nederland ook wel iets van leren."

Het beroep met toekomst.

In Nederland en België worden gemiddeld 125.000 huwelijken per jaar gesloten. Steeds vaker kiezen bruidsparen ervoor om de zorg voor de grote dag (gedeeltelijk) uit te besteden. Van der Lee: "Ze willen hun familie of vrienden er niet mee belasten, ook die moeten een onvergetelijke dag hebben. Daarom besluiten bruidsparen steeds vaker iemand van buitenaf in te schakelen voor organisatorische ondersteuning. De behoefte aan weddingplanners groeit daarom sterk." In 2007 zijn er in Nederland zo'n 750 huwelijken georganiseerd door professionele weddingplanners. Dat aantal groeit sterk in 2008. Wie een bruiloft van minimaal 10.000 euro organiseert, kan al terecht bij een weddingplanner. Mensen die als professionele en goed voorbereide weddingplanner willen werken, worden bij Weddingplanners International opgeleid tot een allround professional in dit vak. De opleiding is de enige praktijk- en theorieopleiding voor weddingplanners in Nederland.