Ingezonden persbericht



Persbericht Amsterdam, 21 oktober 2008

DE BRIEF VOOR DE KONING wint twee prijzen op het prestigieuze Schlingel Film Festival en in Marburg

Op het 13e International Film Festival for Children and Young Audience is DE BRIEF VOOR DE KONING maar liefst twee keer in de prijzen gevallen. Op dit Duitse festival werd de film van Pieter Verhoeff uitgekozen door zowel de Internationale Vakjury als de Junior Jury. Het Festival
Het Duitse Schlingel Film Festival is het grootste onafhankelijke kinderfilmfestival in Duitsland, waar jeugd- en kinderfilms uit de hele wereld een podium vinden. De Internationale Vakjury, bestaande uit professionals uit de film- en cultuurwereld, bekroonde DE BRIEF VOOR DE KONING met de Hoofdprijs voor Beste Junior Film. Ook door de kinderen werd de film erg enthousiast ontvangen; de Junior Jury vond DE BRIEF er met kop en schouders boven uitsteken en reikte aan regisseur Pieter Verhoeff en hoofdrolspeler Yannick van de Velde de Juniorfilmprijs uit.
Naast de twee prijzen op het Schlingel filmfestival is DE BRIEF VOOR DE KONING bekroond op het Final Cut Film Festival in het Duitse Marburg. Op 13 november zal de film in meer dan 50 bioscopen in Duitsland te zien zijn. De film draait momenteel nog zeer succesvol in de Nederlandse bioscopen (300.000 bezoekers) en staat in de spotlights op het Cinekid Festival. De Film
In DE BRIEF VOOR DE KONING speelt Yannick van de Velde de rol van de 16-jarige Tiuri. Deze schildknaap zet zijn toekomst als ridder op het spel om een stervende ridder te helpen zijn opdracht uit te voeren. Tiuri moet een uiterst geheime brief aan de Koning van Unauwen bezorgen. Het is van groot belang dat de brief niet in de verkeerde handen valt. Zijn avontuurlijke tocht leidt hem door bergen, bossen en dalen, waar zijn vijanden altijd op de loer liggen.

Op zijn reis wordt hij vergezeld door zijn vriend Piak, gespeeld door Quinten Schram. Overige rollen zijn voor Daan Schuurmans, Victor Reinier, Derek de Lint, Monic Hendrickx, Raymond Thiry, Michiel Romeyn, Hans Dagelet, Jeroen Willems en Gijs Scholten van Aschat. De film wordt geregisseerd door Pieter Verhoeff en is een productie van Eyeworks Film & TV Drama en Armada Productions.
DE BRIEF VOOR DE KONING is de verfilming van het beroemde boek van Tonke Dragt, winnaar van de Griffel der Griffels en gekozen tot het beste jeugdboek van de afgelopen 50 jaar. Momenteel werkt Eyeworks Film & TV Drama aan de opvolger van de film; GEHEIMEN VAN HET WILDE WOUD.