Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Gemeente Barendrecht verwerkt ruim 100 inspraakreacties

Structuurvisie nieuw centrum Barendrecht begin 2009 gereed

BARENDRECHT (dinsdag 21 oktober 2008) - De ontwerp structuurvisie voor de Centrumontwikkeling van de gemeente Barendrecht wordt niet eind 2008, maar begin 2009 voorgelegd aan de gemeente- raad. Bij de gemeente zijn ruim honderd inspraakreacties op de ontwerp structuurvisie Centrumont- wikkeling binnengekomen. De gemeente wil zeer zorgvuldig te werk gaan bij het behandelen en afwe- gen van alle inspraakreacties. Ook laat de gemeente aanvullende onderzoeken uitvoeren en consul- teert zij projectontwikkelaars en andere marktpartijen.

De projectorganisatie gebruikt de resterende maanden van dit jaar om te werken aan het aanscherpen van de ontwerp structuurvisie. Begin 2009 worden het eindverslag van de inspraakreacties en de aangepaste ont- werp structuurvisie voorgelegd aan de commissie Ruimte. De gemeenteraad beslist uiterlijk in februari 2009 over de definitieve vaststelling van de Structuurvisie Centrumontwikkeling. Dit vormt de basis voor het Master- plan Centrumontwikkeling, dat de gemeente vervolgens ontwikkelt in samenspraak met andere partijen. Be- woners, ondernemers en andere belanghebbenden worden zo goed mogelijk geïnformeerd en betrokken, zowel schriftelijk als mondeling via de klankbordgroepen centrumontwikkeling.

Inspraakreacties
Tijdens de inspraakperiode van 13 juni tot en met 24 juli jl. zijn 116 inspraakreacties op de ontwerp structuur- visie bij de gemeente binnengekomen. Van alle reacties is 63% afkomstig van bewoners en 37% van onder- nemers en/of eigenaren van commercieel vastgoed. De inspraakreacties hebben betrekking op zaken als het dorpse karakter, bezonning, privacy, hoogte van de bebouwing, groen, de gevolgen van ondergrondse par- keergarages, verkeer, bodem/grondwater, het toewijzen van woningen en financiële onderbouwingen.

Zorgvuldigheid boven snelheid
De gemeente stelt het zeer op prijs dat zoveel mensen hebben gereageerd en hun mening over de Centrum- ontwikkeling naar voren hebben gebracht. De reacties dragen wezenlijk bij aan de totstandkoming van een centrumplan waar iedereen straks de vruchten van plukt. Gezien het belang voor alle betrokkenen gaat de gemeente zeer zorgvuldig te werk bij het behandelen en afwegen van alle inspraakreacties. Zorgvuldigheid gaat hierbij boven snelheid.

Aanvullend onderzoek
Ook de uitkomsten uit diverse onderzoeken neemt de gemeente mee in de afronding van de ontwerp struc- tuurvisie. Uit de inspraakreacties is onder meer naar voren gekomen dat aanvullend onderzoek nodig is naar de ontwikkeling van de detailhandel in de gemeente. Mede op basis van de uitkomsten van een Distributie Planologisch Onderzoek (DPO) wordt daarom nog voor het einde van dit jaar een detailhandelsvisie ontwik- keld voor Barendrecht. Daarnaast voert de gemeente gesprekken met projectontwikkelaars en andere markt- partijen, die mogelijk de Centrumontwikkeling samen met de gemeente en woningcorporatie Patrimonium gaan realiseren.


Noot voor redacties


Gemeente Barendrecht