Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuws uit het college

Datum: 22-10-2008

Het college van burgemeester en wethouders vergadert elke week op dinsdag en bij een uitgebreide agenda op vrijdag. In het nieuws uit het college verschijnt een selectie van besluiten. Op dinsdag 21 oktober heeft het college onder andere de volgende besluiten genomen:

21-10-2008
Langdurige werklozen positief over aanpak gemeente Langdurig werklozen uit Capelle aan den IJssel zijn tevreden over de aanpak van de gemeente om hen weer aan een (on)betaalde baan te helpen. Dat blijkt uit een kwalitatief onderzoek van Regioplan in opdracht van de gemeente Capelle aan den IJssel. Het college ziet dit als een positieve ontwikkeling voor een zeer kwetsbare groep in Capelle.

Er is een kleine groep Capellenaren die langdurig werkloos is en vaak meerdere problemen zoals schulden, een verslaving of een problematische gezinssituatie heeft. Hierdoor is het voor hen extra lastig om werk te vinden. In 2006 is daarom het project Sociale Activering met Zorg (SAZ) gestart waarbij de gemeente deze mensen intensief begeleidt. Begin 2007 bleek uit een evaluatie dat dit beleid goede resultaten boekt.

De gemeente heeft de deelnemers van SAZ naar hun ervaringen gevraagd. Hieruit blijkt dat de deelnemers met behulp van SAZ werken aan de persoonlijke ontwikkeling en actieve deelname aan de maatschappij. De meeste deelnemers hebben meer vertrouwen gekregen in de toekomst en in zichzelf. Daarnaast ervaren zij minder druk en stress en nemen vaker initiatief of verantwoordelijkheid. Voor enkelen betekent dit dat zelfs stappen zijn gezet in de richting van een (on)betaalde baan. Omdat het een kleinschalig kwalitatief onderzoek is, worden de resultaten als indicatief beschouwd.

21-10-2008
Proef 'openstelling Stationsplein' geslaagd
Uit een evaluatie blijkt dat de proef openstelling van het Stationsplein (Schollevaar) voor verkeer succesvol is geweest. Tijdens de openstelling werd de sociale veiligheid 'beter' genoemd en was er geen sluipverkeer meer door de parkeergarage. Het college heeft op basis hiervan besloten dat het Stationsplein open blijft voor verkeer.

Hoewel de proef is geslaagd, worden in de evaluatie een aantal aandachtspunten benoemd. Om overstekende voetgangers nog beter te beschermen wil het college dat een aantal fysieke snelheidsremmende maatregelen worden genomen. Dit wordt meegenomen tijdens de op handen zijnde herinrichting van het Stationsplein.

Bij de evaluatie zijn verschillende partijen betrokken geweest. Er zijn verkeerstellingen en snelheidmetingen uitgevoerd door de politie. Verder zijn NS, RET, WOP-Schollevaar en winkeliersvereniging 'De Scholver' gevraagd naar hun ervaringen.