Presentatie Kwaliteitskaart Bewonersparticipatie in de krachtwijken


Bewonersparticipatie komt moeizaam tot stand

UTRECHT, 20081020 -- Veel gemeenten hebben bewoners onvoldoende betrokken bij de totstandkoming van de wijkactieplannen in de door minister Vogelaar (WWI) aangewezen aandachtswijken. Met name de grootste gemeenten doen het slecht op dit gebied. In sommige gemeenten is de bewonersparticipatie er wel flink op vooruit gegaan. Dit blijkt uit onderzoek van de Tilburgse school voor Politiek en Bestuur van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA). Morgen, dinsdag 21 oktober om 11:30, wordt de Kwaliteitskaart die naar aanleiding van dit onderzoek is gemaakt, gepresenteerd aan VROM/WWI. U bent van harte welkom.

Kwaliteitskaart Bewonersparticipatie
Het onderzoek naar de mate waarin en de wijze waarop gemeenten bewoners hebben laten participeren in de krachtwijken, is omgezet in een overzichtelijke waaier waarop in één oogopslag te zien is welke gemeenten een voldoende scoren en welke een onvoldoende. De kaart met rapportcijfers wordt morgen 21 oktober 2008 om 11:30 gepresenteerd. Het LSA wil deze kwaliteitskaart voor een langere periode gebruiken, het tweede onderzoek, naar de uitvoering van de wijkactieplannen, zal in 2009 worden gehouden.

LSA-interpretaties: gemengd beeld
Naar aanleiding van het onderzoek concludeert het LSA dat er bij een groot aantal gemeenten sprake is van een beperkte tot zeer beperkte bevordering van bewonersparticipatie. Maar er zijn ook gemeenten die wel degelijk gehoor hebben gegeven aan de oproep van de minister.

Minister Vogelaar ziet `het versterken van bewonersparticipatie als speerpunt binnen de wijkaanpak' en daar is het LSA het grondig mee eens. LSA gelooft dat er kansen moeten worden geboden aan gedreven mensen, zowel bewoners als professionals, om echt iets van hun buurt te maken. Het LSA pleit voor het opzetten van onafhankelijke projectorganisaties in de wijk waarin gemeente, bewoners en woningcorporaties zitting nemen en waarin elke partij evenveel te vertellen heeft.