Ingezonden persbericht


Inspiratiemeeting over Ontmoeten in de Openbare Ruimte

TAC en Woonbedrijf geven het woord aan ontwerpers van de jonge garde

Op dinsdag 21 oktober houden Woonbedrijf en TAC een inspiratiemeeting over Ontmoeten in de Openbare Ruimte. Tijdens deze meeting worden presentaties gegeven door enkele jonge designers die zich stuk hebben gebeten op de vraag hoe design kan bijdragen aan ontmoeting. Deze inspiratiemeeting is een onderdeel van TAC.TALKS, het lezingenprogramma van TAC.BAR tijdens de Dutch Design Week.

TAC.TALKS vraagt zich af waarom je geen recht van spreken hebt als je de 40 nog niet bent gepasseerd. Het woord wordt daarom tijdens TAC.TALKS gegeven aan de jonge ontwerper/criticus, in plaats van de 'oude garde' te laten spreken. Van maandag 20 oktober tot en met vrijdag 24 oktober vinden er dagelijks lezingen plaats in de speciaal door Bert Kramer ontworpen lezingenruimte.

De tweede dag van de lezingenprogramma (21 oktober) vindt om 16:00 uur de inspiratiemeeting over Ontmoeten in de Openbare Ruimte plaats, georganiseerd door TAC en Woonbedrijf. Tijdens deze meeting worden presentaties gegeven door enkele jonge designers die zich stuk hebben gebeten op de vraag hoe design kan bijdragen aan ontmoeting. Daarbij zijn twee verschillende cases voorgelegd: de 41e wijk en de binnenstedelijke creatieve wijk.

De 41e wijk is de wijk die nu geen Krachtwijk of Vogelaarwijk wordt genoemd, maar dat mogelijk in de toekomst wel wordt. Het betreft vaak wijken uit eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Daar is een enorme instroom van nieuwe bewoners die qua leefstijl en samenleving geen aansluiting vinden bij de oude groep. Beide bewonersgroepen hebben recht op hun manier van wonen, maar de combinatie werkt slecht. Er ontstaat spanning in de wijk. Hoe kan een designer de openbare ruimte benutten om deze spanning op te heffen of wellicht zelfs voor te zijn? In de binnenstedelijke creatieve wijk is een groot aantal verschillende doelgroepen aanwezig, maar is de groep bewoners en gebruikers het meest dominant. Aangezien deze wijken ook veel (dagjes-)bezoekers trekken, levert dit bijzondere kansen op. Hoe stimuleert een openbare ruimte tot het benutten van deze kansen? Wat kan de designer hier aan bijdragen?

In de inspiratiemeeting worden de ideeën (van pril tot uitgewerkt) gepresenteerd en besproken. Voor Woonbedrijf zullen de ideeën en de daaraan gekoppelde discussie dienen als frisse input voor de ontwikkeling van het Viktoriakwartier (centrum Eindhoven, omgeving TAC) en andere woonwijken. De meeting vindt plaats onder leiding van Fulco Treffers (directeur TAC) en de deelnemende kunstenaars zijn: Peter van de Riet, Bas van Raay en Emmy van Lamoen.

TAC.BAR is iedere dag van 12:00 tot 00:00 uur geopend. Overdag wordt lunch en gebak geserveerd. 's Avonds kan er vanaf 18:00 uur genoten worden van het diner en later op de avond zijn er concerten. De complete programmering vindt u op www.tac.nu.

TAC.BAR wordt mede mogelijk gemaakt door Woonbedrijf.


---