Ingezonden persbericht


College Utrecht vergadert eenmalig in Villa Jongerius

Het college van de gemeente Utrecht vergadert dinsdag 21 oktober eenmalig in de woonkamer van Villa Jongerius. Het college onderstreept hiermee het belang van de Villa Jongerius voor de stad Utrecht. Na afloop vindt de ondertekening plaats van de intentieovereenkomst tussen de gemeente Utrecht en Frans van Seumeren namens de stichting Vrienden van het Jongerius Complex.

Met de overeenkomst legt de gemeente de bereidheid vast om bij verwerving van het gehele defensieterrein van de staat, ook de bij de villa behorende tuin en kantoor in erfpacht aan de stichting uit te geven. Eerder heeft de gemeente de Jongeriusvilla zelf al verkocht aan de stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex.

Villa Jongerius in de race voor ¤ 1 miljoen restauratiegeld Villa Jongerius is één van de zestien monumenten die deelnemen aan het televisieprogramma Restauratie van de AVRO. De uitzending is op donderdag 23 oktober om 19.25 uur op Nederland 2. Onbeperkt stemmen kan tot en met maandag 27 oktober via telefoon 0909-8880 of sms VILLA naar 2332. Het gebouw met de meeste stemmen gaat door naar de grote finale op 12 november. Op die avond kan opnieuw gestemd worden en wordt duidelijk welk monument het felbegeerde bedrag krijgt. Villa Jongerius is één van de meest opmerkelijke gebouwen in Utrecht. Helaas in zwaar verwaarloosde staat. Na restauratie wil de stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex de villa een bijzondere functie geven om het toegankelijk te maken voor iedereen.

Open huis
Op zaterdag 25 oktober houdt Villa Jongerius vanaf 10.00 uur open huis. Om 10.15 uur houdt wethouder Harm Janssen (Monumenten) een welkomstwoord. Het open huis duurt tot 17.00 uur. Oude tijden herleven met de aanwezigheid van een aantal oude en nieuwe Fords, waaronder een autobus die bij Jongerius gebouwd is en een Ford personenauto die ooit door Jan Jongerius geleverd is. Ook kunnen bezoekers op de foto met een nieuwe of oude Ford.

Bezoekers kunnen de villa bezichtigen en kennis maken met het gedachtegoed van Jan Jongerius. Gidsen nemen bezoekers mee in de wereld van Jan 'Ford', de zakenman, de familieman en zijn vele inspiratiebronnen waaronder architectuur, reizen en het katholieke geloof. In de voormalige woonkamer wordt een oude film gedraaid van het 25-jarig zakenjubileum van Jan Jongerius in 1939. De open dag wordt georganiseerd door stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex in samenwerking met Stadspromotie Utrecht en architectuurcentrum Aorta.



Ingezonden persbericht