Provincie Gelderland

Arnhem, 21 oktober 2008

EEN SPIEGEL VOOR DE GELDERSE STEDEN

Hoe ontwikkelen de Gelderse steden zich ten opzichte van andere steden? Om daarachter te komen hebben de acht grote Gelderse steden en de provincie Gelderland een onderzoek laten uitvoeren. De uitkomsten zijn op sommige punten opvallend te noemen. Nu is het aan de steden om aan de slag te gaan.

Elke twee jaar geven de acht grote Gelderse steden en de provincie de opdracht tot een nieuwe stedenmonitor van de GSO-steden. Daarmee houden zij zich een spiegel voor hoe de steden zich ontwikkelen op dimensies als leefbaarheid, centrumfunctie, economie, arbeidsparticipatie, bevolkingssamenstelling en woonklimaat. De steden zijn op deze dimensies vergeleken met het gemiddelde van de overige Nederlandse steden, maar ook met een stadsspecifieke benchmark van vijf vergelijkbare gemeenten.

Resultaten
Zoals te verwachten zijn er grote verschillen tussen de Gelderse steden. Daarom is het niet eenvoudig om eenduidige conclusies te trekken over hoe de steden het doen. De voornaamste les uit deze monitor is dat de Gelderse steden zich meer moeten profileren op hun gunstige woonklimaat. Het zijn tenslotte mooie steden met veel kwaliteiten in een omgeving met veel natuur en water. Voor de resultaten per stad verwijzen wij u graag door naar de steden zelf. Zij bepalen in eerste instantie zelf welke resultaten in aanmerking komen voor een eventuele koerswijziging in beleid.

Samen sta je sterker
Daarnaast willen de steden ook gezamenlijk maatschappelijke opgaven die uit de monitor naar voren komen oplossen. De bestuurders van de acht grote steden en de provincie hebben de intentie om intensiever te gaan samenwerken aan stedelijke opgaven als woningbouw, binnenstedelijke economie, bereikbaarheid, duurzaamheid en klimaat, jongeren en wijkverbetering.