Provincie Gelderland

Arnhem, 21 oktober 2008

PROVINCIE INVESTEERT 10 MILJOEN IN KANAALZONE APELDOORN

Het college van Gedeputeerde Staten stelt voor om de vijf miljoen euro voor de Kanaalzone op te hogen naar 10 miljoen euro. Het Rijk heeft anderhalve week geleden besloten om 11 miljoen bij te dragen aan het project, maar daarmee resteert een tekort . De gemeente Apeldoorn en de provincie Gelderland zijn beiden bereid extra te investeren, vandaar het voorstel van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten om een extra subsidie te verlenen.

De Kanaalzone is ook voor de provincie een belangrijk project. Daarom is in het Gelders Coalitieakkoord de Kanaalzone benoemd tot sleutelproject. Zowel de provincie Gelderland als Apeldoorn zien de rijksbijdrage van 11 miljoen euro als een kans om deze gebiedsontwikkeling in een stroomversnelling te brengen. De rijksbijdrage komt van de ministeries van EZ en VROM en wordt verleend in het kader van de zogeheten nota Ruimtebudget. Daarbij geldt de voorwaarde dat het tekort op de exploitatie door gemeente en provincie sluitend wordt gemaakt.

Zowel het college van Gedeputeerde Staten als het College van B&W Apeldoorn zijn bereid extra te investeren om de plannen in de Kanaalzone Noord-West financieel sluitend te maken, zodat ook daadwerkelijk een snelle start gemaakt kan worden met de ontwikkelingen. Gedeputeerde Theo Peters: De Kanaalzone is een bijzonder project, dat blijkt ook uit het feit dat we er als provincie enorm veel geld in steken, op dit moment in totaal al meer dan 10 miljoen euro. In het noordwestelijk deel gaat het onder andere om 500 woningen, ook in de betaalbare sector, en een stadspark dat het centrum met de Veluwe verbindt. Dat is mooi, niet alleen voor Apeldoorn, maar ook voor Gelderland. Het voorstel van Gedeputeerde Staten zal in november door Provinciale Staten behandeld worden.