Ingezonden persbericht


Persbericht

21 oktober 2008

Recordaantal openstaande vacatures in Metalektro

"Personeel steeds moeilijker te vinden"

Leidschendam - Begin 2008 is een recordhoogte bereikt aan openstaande vacatures in de Metalektro, in totaal 6.300. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Arbeidsmarktmonitor 2008, die deze maand is gepubliceerd door de Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro (A+O). Erik Holtslag, directeur van A+O: "Sinds 2002 is het aantal openstaande vacatures nog nooit zo hoog geweest. Er tekent zich een langzamerhand een trend af dat bedrijven wel meer personeel nodig hebben, maar dat personeel heel lastig is te vinden. En dat baart zorgen."

Uit de nieuwe cijfers van de Arbeidsmarktmonitor blijkt tevens dat de werkgelegenheid in de Metalektro nog altijd stijgt, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. Holtslag: "Dat is natuurlijk erg goed nieuws voor de sector. Maar er zit ook een addertje onder het gras: steeds meer vacatures staan open en dat zal zich ook de komende jaren voortzetten. Bedrijven komen dus steeds moeilijker aan personeel, dat is zorgelijk. We zullen er met man en macht aan moeten werken om het tij te keren."

Uit de Arbeidsmarktmonitor blijkt dat meer dan driekwart van alle bedrijven aangeeft dat men lastig personeel kan vinden. De wervingsproblemen doen zich vooral voor bij de uitvoerende en ondersteunende technische functies. Holtslag verwacht dat de problemen op de arbeidsmarkt de komende jaren "alleen nog maar zullen toenemen, kredietcrisis of niet". "We hebben te kampen met een dubbel probleem in de sector: ontgroening en vergrijzing. Door de ontgroening neemt het aanbod van nieuw personeel af. En ook de vergrijzing wordt voor onze sector een levensgroot probleem. Er zijn bedrijven die in een paar jaar tijd door prepensionering 25% van hun personeelsbestand kwijtraken. Daar schrik je wel van."

Volgens Holtslag kan het gebrek aan personeel het voortbestaan van bedrijven in gevaar brengen. En dus moeten er maatregelen genomen worden. Holtslag: "Gezien de wervingsproblemen, moet de aandacht vooral uitgaan naar het behoud van werknemers. Bedrijven moeten zich gaan richten op het aantrekkelijk maken van werk én de loopbaan van werknemers, om vrijwillig vertrek te voorkomen. Uit de Arbeidsmarktmonitor blijkt dat onvrede met de huidige baan en onvoldoende loopbaanperspectief op dit moment belangrijke redenen zijn voor vertrek. Daar moeten we dus wat aan doen."

"De fundamentele vraag voor de komende jaren voor de sector is: hoe houden we onze mensen binnen?", stelt Holtslag. "We zullen vol moeten inzetten op loopbaanontwikkeling, functieroulatie, persoonlijke ontwikkelingsplannen en leeftijdsbewust personeelsbeleid. Want dat zijn de maatregelen waarmee je je personeel kunt binden en boeien. Dus wil je een gezonde toekomst voor je bedrijf: investeer in je personeel!"

Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding (A+O) bestaat 25 jaar en heeft daarom een speciaal programma samengesteld om de ontwikkeling van werknemers binnen de sector op peil te houden. Werknemers in de Metalektro hebben de komende jaren recht op extra vrije dagen om zich bij te scholen binnen hun vakgebied. Om iedereen op een ludieke manier te wijzen op deze mogelijkheid heeft A+O het bijzondere duo Ab+Ollie op pad gestuurd om op bezoek te gaan bij verschillende Metalektro-bedrijven. Met haar jubileumactiviteiten haakt A+O in op de thema's uit de Arbeidsmarktmonitor.