KAS BANK

Kredietcrisis leidt tot tegenvallend kwartaal

Persbericht 21 oktober 2008

* Ondanks positieve klantaanwas licht afgenomen omzet en fors lagere winst als gevolg van kredietcrisis

* Solvabiliteit en liquiditeit onverminderd sterk
* Aanvullende impairment van EUR 6-8 miljoen boven de eerder aangegeven EUR 15 miljoen

* Aanvullende maatregelen getroffen ter verbetering van de rentabiliteit

Gedurende het derde kwartaal van 2008 heeft KAS BANK sterke hinder ondervonden van de kredietcrisis die de financiële markten getroffen heeft. De omzet over de eerste negen maanden steeg fractioneel ten opzichte van 2007, terwijl de operationele winst 20 procent afnam. Deze terugval vindt zijn oorzaak in de kredietcrisis, die tot lagere koersen, minder handel en sterk teruggevallen opbrengsten uit securities lending heeft geleid. Ook de rente-inkomsten groeiden minder snel ten opzichte van het eerste halfjaar als gevolg van de keuze om het risicoprofiel zo laag mogelijk te houden.

De nieuwe klantgroei was bevredigend, terwijl het verloop van klanten tot een minimum beperkt bleef. De kosten stabiliseerden zich op het niveau van het voorgaande kwartaal.

Risicoprofiel KAS BANK onverminderd laag
De solvabiliteit van KAS BANK bedraagt per eind september 15 procent. Het zogenaamde core tier 1 kapitaal zit daar circa 0,1% onder. Per half oktober bevindt de solvabiliteit zich eveneens ruim boven de externe doelstelling van 12,5 procent.

De liquiditeit van de bank bleef onverminderd sterk. Het surplus boven het door De Nederlandsche Bank (DNB) geadviseerde minimum beweegt zich rond EUR 1,5 miljard.

Update `voor verkoop beschikbaar'-portefeuille
De grote schokken op de beurzen hebben ertoe geleid dat een aanvullende impairment van EUR 6-8 miljoen noodzakelijk is. Deze impairment houdt verband met de hoge volatiliteit van onderpandposities als gevolg van de hevig fluctuerende beurzen, de verslechterde recovery rate op Lehman Brothers en de verder gedaalde beurskoers van NYSE Euronext. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers en naar aanleiding van de surseance van Lehman Brothers werden reeds impairments van in totaal EUR 15 miljoen gemeld.

De obligaties en het geldmarktpapier in portefeuille zijn als volgt naar rating (volgens Moody's) vastgesteld:

in miljoenen euro's 30 september 2008 Procentuele verdeling 30 juni 2008 Procentuele
verdeling
>Aaa t/m Aa3 506 55% 569 68%
>A1 t/m A3 27 3% 35 4%
>Baa1 t/m Baa3 9 1% 9 1%
>P1 t/m P2 370 40% 193 23%
>Aandelen 7 1% 31 4%
>Totaal beleggingen
voor verkoop beschikbaar 919 100% 837 100%

Van alle in portefeuille aanwezige obligaties komt 96 procent uit Europa en 4 procent uit de Verenigde Staten.

Aanvullende maatregelen
Inmiddels heeft KAS BANK een aantal maatregelen getroffen die zullen bijdragen aan verbetering van de rentabiliteit in 2009. De kosten, waaronder de kosten van externen, worden in het komende kwartaal teruggebracht, waardoor de totale kosten ten opzichte van het afgelopen kwartaal enigszins zullen dalen.

Daarnaast worden aanvullende maatregelen op commercieel gebied genomen om afnemende opbrengsten op te vangen. De nadruk op risicobeheersende diensten - institutional risk management - zal worden geïntensiveerd, omdat juist aan deze dienstverlening als gevolg van de kredietcrisis extra behoefte is bij institutionele beleggers. Daarnaast biedt onze neutrale en onafhankelijke positie in de Europese markt aanvullende groeikansen.

Optreden Centrale Overheden
In Europees verband zijn de afgelopen weken maatregelen genomen die het vertrouwen in de financiële sector kunnen herstellen. De spoedige detaillering daarvan door de Nederlandse overheid is van groot belang voor de financiële sector als geheel. KAS BANK is met name verheugd over de maatregelen die het interbancaire verkeer weer op gang kunnen brengen.

Gegeven haar solide positie in de markt verwacht KAS BANK vooralsnog geen gebruik van de maatregelen te maken.

Copyright © 2008 KAS BANK N.V. Alle rechten voorbehouden