European Union



Brussel, 21 oktober 2008

Staatssteun: de Commissie keurt een investering van 42 miljoen euro door de gemeente Rotterdam in het Ahoy'-complex goed

De Europese Commissie heeft op grond van de staatssteunregels van het EG-Verdrag een investering van 42 miljoen euro door de gemeente Rotterdam in de renovatie en uitbreiding van het Sportpaleis, een onderdeel van het Ahoy'-complex, goedgekeurd. Een diepgaand onderzoek dat de Commissie in januari 2008 heeft ingesteld (zie IP/08/111) heeft uitgewezen dat de investering geen onrechtmatig voordeel toekent aan de exploitant van het complex of aan enige andere onderneming, omdat in de verkoop- en verhuurtransacties tussen de gemeente en de exploitant naar behoren met de investering rekening is gehouden. Daarom heeft de Commissie geconcludeerd dat de maatregel geen staatssteun inhoudt.

Commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes verklaarde: "Overheidsinvesteringen in accommodaties die een breed scala van diensten aanbieden aan het publiek, moeten zorgvuldig worden onderzocht omdat zij de ondernemingen die deze accommodaties exploiteren een concurrentievoordeel kunnen toekennen. In dit specifieke geval ben ik er echter van overtuigd dat Ahoy geen onrechtmatig voordeel heeft ontvangen, omdat de overeenkomsten met de gemeente Rotterdam tegen marktvoorwaarden zijn gesloten".

Het Ahoy'-complex omvat een Sportpaleis, tentoonstellingshallen en een groot vergader- en congrescentrum. Het biedt onderdak aan een groot aantal verschillende evenementen zoals tentoonstellingen, conferenties, handelsbeurzen, shows, concerten en sport- en maatschappelijke evenementen. In 2006 privatiseerde de gemeente Rotterdam de exploitatie van het Ahoy'-complex en verhuurde zij het complex aan Ahoy'-Rotterdam N.V. Als eigenares van het complex investeert de gemeente thans maximaal 42 miljoen euro in de renovatie en uitbreiding van het Sportpaleis.

Gezien aanvankelijke twijfels over de financiële overeenkomsten tussen de gemeente en de exploitant, met name wat de voorgenomen uitbreiding van het Sportpaleis betreft, leidde de Commissie in januari 2008 de formele onderzoekprocedure in (zie IP/08/111).

Na opmerkingen van belanghebbenden en nadere inlichtingen van de Nederlandse autoriteiten te hebben ontvangen heeft de Commissie geconcludeerd dat noch de aangemelde investering in het Sportpaleis, noch de daarmee samenhangende verkoop- en verhuurtransacties in verband met de exploitatie van het complex een onrechtmatig voordeel aan de exploitant of aan enige andere onderneming verlenen. Met name kwam zij tot de conclusie dat de prijs van de aandelen in Ahoy'-Rotterdam N.V. en de huurprijs voor het Ahoy'-complex marktconform zijn.

De niet-vertrouwelijke versie van de beschikking zal onder nummer C 4/2008 in het Staatssteunregister op de website van DG Concurrentie worden bekendgemaakt zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Een lijst van de meest recente beschikkingen inzake staatssteun die op internet en in het Publicatieblad zijn gepubliceerd, is te vinden in State aid Weekly e-News.