Het CvA presenteert twee boeken: Gebouwd voor muziek en Van kantoor tot klankkast

Amsterdam, 21 oktober 2008

Het nieuwe Conservatorium van Amsterdam werd op 12 september 2008 officieel geopend door koningin Beatrix en is gevestigd in een prachtig nieuw gebouw ontworpen door Frits van Dongen op het Oosterdokseiland in Amsterdam. Naar aanleiding hiervan zijn twee boeken gepubliceerd; een over het nieuwe en een over het oude gebouw

Bestellen:

Conservatorium van Amsterdam
Conservatorium van Amsterdam
Hans de Haan & D. Scagliola

Van kantoor tot klankkast
Van kantoor tot klankkast
-


Gebouwd voor muziek / Architecture for the ear
tekst: Hilde de Haan; fotografie: Daria Scagliola en Stijn Brakkee Architectuurjournalist Hilde de Haan beschrijft de architectonische hoogstandjes van het nieuwe gebouw op het Oosterdokseiland. Na een lang proces is de ideale combinatie van een opleidingsinstituut en een kunstgebouw in één gerealiseerd; een gebouw met behalve les- en studiekamers maar liefst vier zalen waar op professioneel niveau concerten en uitvoeringen kunnen worden gegeven. Vooral deze combinatie stelt bijzondere bouwtechnische eisen aan o.a. akoestiek en toegankelijkheid. Het hele proces, vanaf de eerste ideeën tot het uiteindelijk ontwerp en de uitvoering, is vastgelegd in dit boek. Een prominente plaats in het boek nemen de foto's van Daria Scagliola en Stijn Brakkee in.

Van kantoor tot klankkast
Het gebouw van Rijkspostspaarbank en Conservatorium van Amsterdam, 1901-2008 samenstelling: Frieda Scheuermann; tekst: Willem Campscheur Van kantoor tot klankkast toont de geschiedenis van het gebouw aan de van Baerlestraat 27. In 1901 verrijst hier het Directiegebouw van de Rijkspostspaarbank. Het Conservatorium van Amsterdam, dat in die dagen nog het Sweelinck Conservatorium heet, neemt er in 1984 zijn intrek. In dit fotoboek zijn beelden van vroeger naast recente foto's gezet, zodat duidelijk te zien is hoe veranderingen in organisatie en technologie hun invloed hebben uitgeoefend op het gebouw. Hierbij wordt de soms roerige geschiedenis van de spaarbank en het conservatorium uit de doeken gedaan.

Beide boeken zijn te koop aan de balie van het conservatorium.

Gebouwd voor muziek / Architecture for the Ear
tekst: Hilde de Haan
fotografie: Daria Scagliola en Stijn Brakkee
Architectura & Natura Press, Amsterdam 2008
ISBN: 9789076863733 (NL); 9789076863740 (EN)
Prijs ¤ 19,90 (NL)
Prijs ¤ 24,50 (EN)

Van kantoor tot klankkast
samenstelling: Frieda Scheuermann/tekst: Willem Campscheur Uitgeverij De Verbeelding, september 2008
ISBN: 9789078909040
Prijs: ¤ 27,50

Informatie/aanvragen persfoto's
Conservatorium van Amsterdam
Olivia Zaandam, tel: 020-5277587/Natalie Koch, tel 020-5277566 e-mail: pr-cva@ahk.nl www.conservatoriumvanamsterdam.nl