Ingezonden persbericht


Schriftelijke vragen van de heer drs. C.J. Verhoef

(ingekomen 9 september 2008 en antwoorden door het college verzonden op 21 oktober 2008)

Geacht college,
De plannen zijn om een nieuwe brandweer kazerne voor de vrijwillige brandweer van Vleuten en Haarzuilens te bouwen op de locatie Gouden Koetslaan/hoek Julianalaan. Deze locatie is moeilijk bereikbaar. Het loopt via een straatje (Elfenlaantje) waar veel kinderen spelen en "afgesloten" is met een met sleutel te verwijderen paal. Tijdvretende momenten.

Volgens het gewone boerenverstand dient een brandweerkazerne van vrijwilligers heel goed en snel bereikbaar te zijn. De vrijwilligers zijn namelijk niet al op het moment van alarmering in de kazerne, maar moeten nog van het punt waar zij zijn met de auto, te fiets of te voet naar de kazerne. Dit in tegenstelling tot de professionele brandweer in Utrecht, die daar al zijn.

Daarnaast is het ook heel belangrijk dat de brandweer kazerne op een punt zitten dat aan een uitvalsweg ligt die goed aansluit op de omringende verkeerssituatie en het te bestrijken gebied.

Op zowel de eerste als de tweede scoort de gekozen locatie slecht. En gezien het bij brand om secondes kan gaan voor wat betreft levens zijn wij zeer bezorgd over de door u gedane keuze. Zeker ook gezien het feit dat het aantal woningen aanzienlijk toeneemt, als wel dat de verkeerssituatie hier over het kanaal steeds intensiever wordt.

Om die reden heeft de heer van Zoeren een onderzoek gedaan naar alternatieve locaties en kwam toen op de locatie tegenover het station in Vleuten. Hier was een school gepland die niet gerealiseerd wordt. Gezien het feit dat de bestemming van die locatie openbare voorziening is kan heel eenvoudig deze locatie gebruikt worden.

Op grond van het voorgaande hebben wij de volgende vragen:
1. Bent u het met ons van mening dat het bij het redden van mensen bij brand om secondes kan gaan?

Ja..


2. Vindt u dat het moment van uitrijden van de vrijwillige brandweer afhankelijk is van de snelheid waarop de vrijwilligers aanwezig kunnen zijn op de kazerne?

Ja.

Via een specifiek rekenmodel, waarin ook de reistijd van de vrijwilligers naar de brandweer kazerne wordt meegenomen, kan worden berekend hoeveel tijd er zit tussen het moment van alarmering en het aanrijden naar het incident.


3. Is een kinderrijke speelstraat en een paal die eerst uit de grond gehaald moet worden bevorderlijk voor de snelheid van uitrukken?

Nee.

Er zijn evenwel mogelijkheden om vertraging in de aanrijtijd te beperken. Op dit moment worden de aanrijroutes voor vrijwilligers onderzocht.


4. Hebt u al een alternatieve bestemming voor de locatie tegenover het station alwaar een school gepland was?

Het staat vooralsnog niet vast dat de school níet op de geplande plek tegenover het station komt. Op dit moment loopt daar een onderzoek naar. Wij kunnen niet vooruitlopen op de resultaten hiervan.


5. Bent u bereid om de locatie tegenover het station te onderzoeken voor gebruik van de kazerne.

Zie beantwoording onder vraag 4.

---- --