Provincie Gelderland

Arnhem, 21 oktober 2008

GELDERLAND STELT CULTUURCONVENANT MET RIJK UIT

De provincie Gelderland is de afgelopen jaren succesvol geweest bij de verdeling van rijksgeld voor cultuur: bijna 1,5 miljoen euro meer voor de Gelderse instellingen, anderhalve ton meer voor de podium-gezelschappen en de komst van het Nationaal Historisch Museum. Toch zal de provincie voorlopig geen nieuw cultuurconvenant met het Rijk sluiten. Eerst zal de regering meer werk moeten maken van een eerlijker verdeling van het cultuurgeld. Ook zal het rijk de culturele basisinfrastructuur voor de volle honderd procent moeten financieren. Nu verwacht de regering nog dat de provincie wel mee betaalt. Volgens cultuurgedeputeerde Esmeijer blijven de verhoudingen echter veel te scheef.

Zolang de minister onze wensen, die toch echt niet overdreven zijn, niet serieus neemt, zie ik geen reden voor een nieuw cultuurconvenant, aldus Esmeijer. Ik hoop dat de Tweede Kamer nu actief aan het werk gaat bij de behandeling van de cultuurbegroting.

punten
Al jaren strijdt Gelderland, samen met Overijssel, voor een rechtvaardiger verdeling van het rijksgeld voor cultuur. En hoewel daarbij wel successen worden geboekt, is het provinciale bestuur met name nog ontevreden over drie punten. Het rijk stelt zelf de culturele basisinfrastructuur samen, maar betaalt daar nog altijd niet voor 100% aan mee. Zo stelt de Raad voor Cultuur vast dat Oostpool recht heeft op 2,5 miljoen euro, maar gaat er tegelijkertijd vanuit dat Gelderland en Overijssel daar samen wel twee ton aan meebetalen. Het rijk beperkt daarom de subsidie tot 2,3 miljoen euro. Ook krijgen nog altijd vergelijkbare gezelschappen niet altijd hetzelfde bedrag. Een symfonieorkest als het Gelders Orkest krijgt in verhouding minder dan een randstedelijk symfonieorkest.

ambities
Maar met name steekt het dat hardop is gezegd dat gezelschappen buiten de Randstad hun ambities beter kunnen beperken. In het rapport van de Raad voor Cultuur zijn dergelijke uitspraken onder meer gedaan over Kwatta en Oostpool. Kwatta kreeg het advies de activiteiten niet te snel uit te breiden en ook Oostpool kreeg een soortgelijk advies, met de toevoeging dat ook de talentontwikkeling van andere jonge makers vooralsnog geen prioriteit hoeft te hebben. De minister heeft deze uitspraken niet weerlegd. Tegen deze achtergrond vinden Gedeputeerde Staten van Gelderland de tijd nog niet rijp voor een nieuw cultuurconvenant met het rijk. In een cultuurconvenant worden afspraken gemaakt over te leveren prestaties en investeringen door rijk en provincies. De Tweede Kamer behandelt op 27 oktober de cultuurbegroting van het ministerie van OCW. Esmeijer zal samen met zijn Overijsselse collega Buursink proberen via de Tweede Kamer de minister in de juiste richting te laten bewegen.



Provincie Gelderland