GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil meer duidelijkheid over bodyscans

Straatsburg, 21 oktober 2008 - Eurocommissaris Barrot (justitie) houdt de mogelijkheid open om bodyscans te gebruiken op alle vliegvelden en voor alle passagiers. Dit bleek vandaag uit de antwoorden van Barrot op vragen van GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg tijdens een ontbijtvergadering.

De Europese Commissie heeft plannen om passagiers op Europese vliegvelden voortaan te controleren via vernieuwde middelen. Zo staan bodyscans, waarbij de controleur dwars door de kleding van passagiers heen kan kijken, in de lijst van te gebruiken methoden. Het is alleen nog onduidelijk of alle passagiers op de foto moeten, of alleen mensen die voor een tweede check uit de rij worden gehaald en anders gefouilleerd zouden worden. Volgens GroenLinks is dat een belangrijk verschil.

Buitenweg: "Bodyscans kunnen een goed alternatief zijn voor fouilleren, omdat veel mensen deze lichamelijke controle als intimiderend ervaren. Maar om iedereen door de scan te halen, roept wel een hoop vragen op. Worden de beelden gelijk na beschouwing vernietigd? Of worden ze enige tijd opgeslagen, en zal dan de naam bij de afbeelding worden vermeld? Hoe voorkom je dat de beelden op straat komen te liggen?"

Verder denkt Buitenweg dat als het gebruik op vliegvelden wordt uitgebreid, ook andere sectoren deze methode willen gebruiken. "Je kunt je voorstellen dat ook beveiligers van voetbalstadions erop aan zullen dringen om onder de truien van de hooligans te kunnen kijken. Wat vroeger science fiction leek, is nu toch echt mogelijk."

Op dit moment beschikken slechts Schiphol en het Engelse vliegveld Heathrow over dergelijke scans waarbij de contouren van een naakt lichaam op een scherm te zien zijn. In het Europarlement is er grote onvrede dat het onderwerp alleen vanuit transportoogpunt wordt bekeken.

Vanavond debatteert het Europees Parlement met de Commissaris over het nieuwe Europese voorstel over veiligheid op vliegvelden.


----------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa