Ingezonden persbericht


(Persbericht)

Schrijver Gomorra benoemt tot ereburger van Rome

Amsterdam, 21 oktober 2008

Op talrijke plaatsen in Italië worden deze week evenementen georganiseerd uit solidariteit met de schrijver Roberto Saviano, die door de maffia met de dood wordt bedreigd. Burgemeester Gianni Alemanno van Rome heeft Saviano zopas zelfs het ereburgerschap van de eeuwige stad geschonken.

Al twee jaar leeft de Napolitaanse schrijver en onderzoeksjournalist Roberto Saviano (29) permanent onder politiebewaking. Sinds hij in zijn journalistieke roman Gomorra een boekje heeft opengedaan over de camorra, staat hij bovenaan de dodenlijst van de Napolitaanse maffiatak. Bovendien is zijn boek onlangs verfilmd, waardoor het onderwerp nog meer in de belangstelling kwam. Volgens een spijtoptant van de Casalesi maffiaclan, één van de meest gewelddadige van de Napolitaanse maffia, heeft het boek "de hele zaak naar de bliksem geholpen". De man vertelde aan de politie dat de journalist-schrijver in ieder geval snel vermoord moet worden omdat zijn boek - en de verfilming - teveel aandacht trekt. Dat zou nog vóór Kerstmis moeten gebeuren, indien nodig met de agenten van zijn escorte erbij, aldus het bevel van de maffiabazen. Roberto Saviano kondigde daarop aan uit te wijken naar het buitenland.

Solidariteit Het boek Gomorra van Saviano, waarin hij de praktijken van de georganiseerde misdaad in Zuid-Italië aan de kaak stelt, wordt deze week integraal voorgelezen op de radio van de publieke omroep. Ook komen er openbare voorleessessies in Napels, Turijn, Rome en Orvieto. Gisteren gebeurde dat al in Milaan, vandaag is het de beurt aan Rome. Daarnaast worden handtekeningen verzameld voor een steunbetuiging aan Saviano en een open brief aan president Giorgio Napolitano. De Napolitaanse socioloog Domenico De Masi wil Saviano bovendien voordragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Op het internet heeft de vereniging 'Ook ik ben Saviano' in twee dagen 20.000 sympathisanten gemobiliseerd voor een grote nationale manifestatie voor de schrijver.

Ereburger

Onlangs heeft burgemeester Gianni Alemanno van Rome Saviano benoemt tot ereburger van de stad.

Gomorra draait vanaf 29 januari in de Nederlandse bioscopen.

(Einde persbericht)