European Union



Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidentsverkiezingen in Azerbeidzjan (15 oktober 2008)

De Europese Unie wijst op de inspanningen die zijn gedaan om de verkiezingen beter te laten verlopen, en op de wijzigingen die zijn aangebracht in het kieswetboek en waarin rekening wordt gehouden met bepaalde aanbevelingen van de BIDDH en van de Commissie van Venetië.

De Europese Unie constateert evenwel dat deze verkiezingen nog niet beantwoorden aan de internationale democratische normen, met name wat betreft de organisatie van het openbaar debat, het verloop van de stemming en het tellen van de stemmen.

De Europese Unie doet een dringend beroep op de Azerbeidzjaanse autoriteiten om zich verder te blijven inspannen om hun internationale verplichtingen inzake democratisch pluralisme en mediavrijheid na te komen. Zij verklaart nogmaals dat zij de ontwikkeling van democratische instellingen verder wil steunen, in het kader van het Europees nabuurschapsbeleid.

De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.