Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 21 oktober 2008

Nieuwe website OESO-richtlijnen online
MVO-startpunt voor internationaal ondernemen

De nieuwe website van de OESO-richtlijnen is online. De site www.oesorichtlijnen.nl bevat veel praktische informatie en tools om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in het internationaal ondernemen handen en voeten te geven. Zo is er een zelftest en een stappenplan, en zijn er praktijkvoorbeelden en anti-corruptie tips. De site is ingedeeld naar OESO-thema, zoals mensenrechten, arbeidsrechten, milieu, corruptie, informatieverstrekking en consumentenbelangen.

Kinderarbeid
De OESO-richtlijnen maken duidelijk wat Westerse overheden van het gedrag van bedrijven in het buitenland verwachten. Ze bieden een handvat voor gedragscodes van ondernemingen om met maatschappelijke kwesties als kinderarbeid, milieu en mensenrechten om te gaan. Hoe investeer je maatschappelijk verantwoord en hoe doen anderen dat? Wat zijn de risico's en voordelen? De nieuwe OESO-website geeft richting en is het MVO-startpunt voor internationaal ondernemen.

Nationaal Contact Punt
Op de site vindt u ook informatie over het nieuwe Nationaal Contact Punt (NCP) dat sinds vorig jaar zomer bestaat uit de onafhankelijke leden Frans Evers, Herman Mulder, Lodewijk de Waal en Joske Bunders (zie de website voor CV's). Deze ervaren 'independents' bemiddelen wanneer een bedrijf volgens een melder niet in overeenstemming met de OESO-richtlijnen handelt of investeert. Hoewel de naleving van de richtlijnen vrijwillig is, kan iedereen een onderbouwde melding doen bij vermeende misstanden. De nieuwe site laat stap voor stap zien hoe dat moet.

De NCP-leden kunt u ook via de site boeken voor een presentatie of interview over internationale MVO-thema's en hun werkwijze bij het behandelen van meldingen.


---

De website www.oesorichtlijnen.nl is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met MVO Nederland. Bijlage: Redactioneel artikel, vrij ter overname: 'Ondernemers aan de slag met OESO-richtlijnen' Voor meer informatie en fotomateriaal kunt u contact opnemen met Michiel van Yperen, 06 52 689 425, m.vanyperen@mvonederland.nl

MVO Nederland
MVO Nederland is de nationale kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De focus ligt op het midden- en kleinbedrijf. Steeds meer bedrijven integreren maatschappelijk verantwoord ondernemen in hun bedrijfsvoering. Volgens MVO Nederland is MVO dan ook de nieuwe standaard voor het ondernemen in de 21e eeuw. www.mvonederland.nl