Socialistische Partij


Geen gedwongen ontslagen ID-medewerkers Amsterdam

21-10-2008 * De SP wil dat de nieuwe regeling voor de ID-medewerkers in Amsterdam niet ingevoerd wordt op 1 januari 2009. Na onderzoek van de partij blijkt dat de nieuwe regeling kan leiden tot meer dan 500 ontslagen onder mensen met een in- en doorstroombaan (ID-baan). SP-raadslid Maureen van der Pligt: "De honderden ontslagen zijn een drama voor de ID-medewerkers zelf en een kaalslag voor het culturele en welzijnswerk in de stad en stadsdelen."
Volgens de nieuwe regel moeten instellingen vanaf 1 januari 2009 10 procent van de salariskosten van hun ID-medewerkers zelf gaan betalen en elk opvolgend jaar komt daar nog eens 10 procent bij. Deze korting op het budget kunnen instellingen alleen voorkomen door 10 procent van de ID-werknemers regulier in dienst te nemen. Door de jarenlange bezuinigingen op het welzijn en cultureel werk is de rek er daar volledig uit en kan men de kinderboerderij, het filmhuis en het buurthuis alleen nog maar draaiende houden dankzij de inzet van de ID-medewerkers. Vorige week werd echter al bekend dat voor 74 ID-medewerkers collectief ontslag is aangevraagd door welzijnsinstelling Impuls.

De SP gaat de gemeenteraad op 29 oktober voorstellen af te zien van de nieuwe regeling en de wethouder de opdracht te geven om te komen met een nieuw voorstel, waarin de gevolgen voor werknemers en het voorzieningenniveau in de stad zijn meegenomen en waarbij alle partijen (vakbond, werkgevers, stadsdelen en DWI) betrokken worden. Het komende jaar wil de SP de ID-regeling laten zoals deze is om zo de gedwongen ontslagen van ID-medewerkers te kunnen voorkomen.