Socialistische Partij


College verkwanselt alsnog haar Schiphol-succes

21-10-2008 * Ondanks ferme uitspraken tegen de privatisering van Schiphol, gaat het college nu toch akkoord met een gedeeltelijke privatisering van de luchthaven. SP-raadslid Laurens Ivens: "Het college verkwanselt hierdoor alsnog haar eigen grote succes tegen de privatisering. De SP vindt de luchthaven nog wel te belangrijk om aan marktpartijen over te laten."
Laurens Ivens
Schiphol gaat nieuwe aandelen uitgeven en deze ruilen met aandelen van de luchthavens van Parijs. Hiermee volgt Schiphol de koers van de KLM door met één land samenwerking te zoeken en de concurrentie met de overige landen te verhevigen. Ivens: "Hier is duidelijk geen sprake van een goede Europese samenwerking, maar slecht van hevige concurrentie, desnoods over de ruggen van omwonenden en het milieu."

Na een jarenlange discussie besloot in 2006 zowel Amsterdam als het Rijk om Schiphol niet te privatiseren. Daarmee leek deze discussie beëindigd. Nu worden echter toch 8% van de aandelen van Schiphol overgedragen aan een beursgenoteerde private partij. Ivens: "In een achterkamertje werd kennelijk toch nog druk gezet op een gedeeltelijke privatisering. Nu worden we voor een voldongen feit gesteld en kunnen we slechts constateren dat wethouder Ossel zijn eigen coalitieprogramma niet zo serieus neemt." Volgende week zal de SP de wethouder hierover ter verantwoording roepen.