Gemeente Hilversum

Bijeenkomsten van De Raad op 15 en 16 oktober

publicatiedatum: dinsdag 21 oktober 2008

Op 15 en 16 oktober waren er bijeenkomsten van De Raad. Op woensdagavond 15 oktober adviseerde De Discussie positief over het Uitvoeringsplan Duurzaam Hilversum 2009-2012. "Een goed begin", viel meermalen te beluisteren.

Naar aanleiding van vragen van de SP vertelde wethouder Ben Hammer dat Tergooi ziekenhuizen, zorgverzekeraar Agis en de gemeente op één lijn zitten bij het streven naar de vestiging van een huisartsenpost in het Hilversumse ziekenhuis, maar dat de lokale huisartsen (nog) niet willen meewerken. Zij zijn nog in discussie met het ministerie over onder meer de tarieven en dat willen ze niet doorkruisen door nu in Hilversum afspraken te maken. Desgevraagd door de DLPH antwoordde wethouder Karin Walters dat de gemeente Hilversum geen spaargelden heeft (, en die dus ook niet heeft ondergebracht bij buitenlandse bank). Over de ZMOKschool antwoordde wethouder Ton Roerig dat het college na het herfstreces beslist "niet òf er iets aan de Kloosterlaan komt, maar wàt er aan de Kloosterlaan komt".

Er was te weinig tijd om tot een advies over het planproces Stationsgebied Noord te komen. Het onderwerp komt opnieuw op de agenda van De Discussie op 12 of 19 november. Dan, zo beloofde wethouder Hammer, zal er ook een overzicht klaar zijn van de randvoorwaarden en de in het verleden gemaakte afspraken.

16 oktober
Op donderdagavond 16 oktober antwoordde wethouder Jan Rensen op vragen van de PvdA dat het college niet overhaast te werk wil gaan met de herinrichting van het Wegaplein. De ondergrond van de speelplek wordt vervangen, maar er wordt eerst zorgvuldig overlegd met betrokkenen om overlast te voorkomen.

Als scholen een brede school willen, moeten zij eerst met hun partners met een visie komen. Daarna komt pas de huisvesting aan de orde. Aldus luidde de reactie van de wethouders Boog en Roerig op vragen van GroenLinks.

De deelnemers aan de Discussie waren unaniem vol lof over de ontwikkelingen tot nog toe met betrekking tot het Sociaal Pension De Cocon. Met name D66-steunfractielid Wimar Jaeger kreeg complimenten omdat hij indertijd had voorgesteld om een bemiddelaar aan te stellen.

De Discussie adviseerde positief over het Parkeerbeleid. SP, VVD, DLPH en GroenLinks maakten een voorbehoud. Het onderwerp komt op de agenda van Het Besluit als punt met debat.

In Het Besluit stemde raad in met de geamendeerde nota "Sportieve Tijd", sport- en beweegbeleid 2008-2015. Met de stemmen van Leefbaar Hilversum, GroenLinks en Christen Unie tegen werd een motie van de SP aangenomen. Er moet gauw een voorstel komen zodat alle niet zwemvaardige leerlingen vanaf groep 4 de kans krijgen om op kosten van de gemeente een zwemdiploma te halen.

Tenslotte werd met 31 stemmen voor en één stem blanco Helma Ketelaar benoemd tot opvolger van de scheidende wethouder Ben Hammer.