Presentatie Kwaliteitskaart Bewonersparticipatie Krachtwijken


UTRECHT, 20081015 -- Vooral grote gemeenten hebben bewoners in onvoldoende mate betrokken bij de totstandkoming van de wijkactieplannen in de door minister Vogelaar (VROM-WWI) aangewezen aandachtswijken, de kleinere gemeenten hebben het beter gedaan. Dit blijkt uit een onderzoek naar de mate waarin en de manier waarop gemeenten bewonersparticipatie in de totstandkoming van de wijkactieplannen hebben bevorderd. Het onderzoek is uitgevoerd door de Tilburgse school voor Politiek en Bestuur van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA). Op 21 oktober wordt het onderzoeksrapport en de Kwaliteitskaart Bewonersparticipatie ervan gepresenteerd.

Kwaliteitskaart Bewonersparticipatie
Het onderzoek naar de mate waarin en de wijze waarop gemeenten bewoners hebben laten participeren in de krachtwijken, wordt door het LSA omgezet in een overzichtelijke waaier waarop in één oogopslag te zien is welke gemeenten een voldoende scoren en welke een onvoldoende. De kaart wordt op 21 oktober 2008 gepresenteerd. Het LSA wil dit onderzoek een vervolg laten krijgen en zal in 2009 een tweede meting houden, dit keer naar de rol van de bewoners in de uitvoering van de wijkactieplannen. Op basis daarvan zal wederom een kwaliteitskaart worden gemaakt.

Wijkactieplannen
De 18 gemeenten waarin de 40 krachtwijken liggen, hebben allemaal voor juli 2008 een wijkactieplan door de gemeenten laten vaststellen. Bij de start van dit project in 2007 zijn de gemeenten nadrukkelijk gevraagd de wijkactieplannen op te stellen samen met bewoners en andere partners.

Reden van onderzoek
Het LSA wil met dit onderzoek en de grafische weergave daarvan in een kwaliteitskaart meer inzicht krijgen in:
- De feitelijke rol en invloed die bewoners hebben op wijkgericht beleid.
- De manier waarop lokale overheden omgaan met bewonersparticipatie.
- De verschillen tussen gemeenten onderling naar de wijze waarop ze bewoners betrekken bij het wijkgericht beleid.

De Kwaliteitskaart kon tot stand komen dankzij de financiering van het ministerie VROM- WWI.