Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

10 oktober 2008
UM organiseert DNA festival in Limburg
Thema Oktober Kennismaand 2008: `Kraak de code!'

In het kader van Oktober Kennismaand vindt op 18 en 19 oktober een DNA festival plaats in Industrion in Kerkrade. Het Netherlands Toxicogenomics Centre (NTC) van de Universiteit Maastricht heeft in samenwerking met Industrion een dagvullend interactief programma gemaakt voor scholieren. Er zijn speciale DNA-labs ingericht waar je kunt experimenteren met DNA-proefjes in de DNA-wasstraat, CSI workshops, Robotica en nog veel meer.

22 oktober organiseert de Universiteit Maastricht een speciaal college over DNA voor leerlingen van groep 8 onder de titel "Je DNA maakt je uniek...en ziek". Na het college doen de leerlingen DNA proefjes in een genomics lab op Randwijck.

Het thema van het landelijke Wetenschap- en Techniekfestival Oktober Kennismaand 2008 is `Kraak de code!'. Van 1 tot en met 31 oktober vinden er diverse activiteiten plaats waarin iedereen zelf codes kan kraken en daarmee mysteries ontrafelen. Een belangrijk onderdeel van het programma is het Nationale Genographic project.

Het Centre for Society and Genomics in Nijmegen en het Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie zijn bezig geweest met de voorbereidingen van een Nederlandse versie van het mondiale Genographic project. Onderdeel van het Nationale Genographic project is dat scholieren van het voortgezet onderwijs (4 havo of 5 vwo) op een aantal locaties in Nederland een beetje wangslijm ter beschikking stellen voor DNA-analyse. In Limburg is afgelopen zomer bij leerlingen van het Porta Mosana College Maastricht een beetje wangslijm afgenomen. Het doel van het project is vast te stellen of er regionale verschillen in genetisch profiel te zien zijn en te onderzoeken wat dit zegt over migratiestromen van de mens. De hypothese dat inwoners van de provincies in afzonderlijke `stromen' en dus in verschillende tijdperken naar Nederland zijn gekomen wordt hiermee getoetst. Het Nationale Genographic project staat onder de wetenschappelijke leiding van Prof. Dr. Peter de Knijf, hoogleraar populatie- en evolutiegenetica in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en tevens ambassadeur van Oktober Kennismaand. Op 18 oktober zullen in Industrion de resultaten bekend gemaakt worden via een live verbinding met het Leids Universitair Medisch Centrum.

Het kindercollege `Je DNA maakt je uniek...en ziek' op 22 oktober wordt verzorgd door Prof. Dr. F. van Schooten, hoogleraar genetische toxicologie en Dr. R. Godschalk, universitair docent bij de Faculteit der Gezondheidswetenschappen, capaciteitsgroep Gezondheids Risico Analyse en Toxicologie (GRAT).

Studium Generale organiseert drie lezingen met aansluitend debat over de rol van genomics in de samenleving en gezondheidszorg.

Voor meer informatie kijk op www.oktoberkennismaand.nl >Limburg.