Gemeente Lelystad

Lelystad, ROC Flevoland en Fitt.company werken aan inburgering

De Gemeente Lelystad, ROC Flevoland en Fitt.company slaan de handen ineen en gaan gezamenlijk van start met de trajecten Inburgering en Reïntegratie.

Hiervoor is een raamovereenkomst opgesteld, die woensdag 22 oktober door de partijen wordt ondertekend.

Volwaardig deelnemen

De gemeente Lelystad streeft naar een samenleving waaraan iedere burger volwaardig kan deelnemen en waar extra aandacht is voor mensen die buiten de boot (dreigen te) vallen. Het inburgeringbeleid geeft vorm aan dit streven. De gemeente kan dit niet alleen en heeft daarom gezocht naar partners die inburgeringtrajecten aanbieden. Op basis van een openbare aanbesteding is de samenwerking met ROC Flevoland en Fitt.company ontstaan. VVNL verzorgt de maatschappelijke begeleiding.

Doel

Doel van de gemeente Lelystad is om een zelfstandige en volwaardige participatie van alle inwoners die inburgeringplichtig en behoeftig zijn te bereiken. Naast kwalificering volgens de Wet Inburgering is er extra aandacht voor de kwetsbare groepen uitkeringsgerechtigden en vrouwen in een achterstandspositie. Er wordt daarbij specifiek naar de situatie en het toekomstperspectief van de inburgeraar gekeken.

Verder na inburgeringexamen

Inburgering houdt niet op zodra het inburgeringexamen is gehaald, maar zodra tevens het individuele doelperspectief is bereikt. Dit komt voort vanuit de overtuiging dat een kwalitatief goed traject (met als resultaat een verbeterde participatie) de inburgeraar én de samenleving op de lange termijn veel meer opleveren.

De deelnemers aan het inburgeringtraject kunnen naast het bereiken van het inburgeringdiploma worden getraind op één of meerdere onderdelen als:

* Educatieve redzaamheid (waaronder het behalen van het NTII examen)
* Professionele redzaamheid (ongekwalificeerde en kwalificerende trajecten)

* Maatschappelijke redzaamheid (inclusief vrijwilligerswerk)
* Ondernemerschap (in samenwerking met het Zelfstandigen Loket, ZLF).

Uitvoering van de Wet inburgering

De gemeente Lelystad heeft de uitvoering van inburgering belegd bij de afdeling Werk en Inkomen, Unit inburgering. Binnen de Unit inburgering zijn alle relevante zaken die inburgering aangaan samengetrokken: informeren, aanbieden van (gecombineerde inburgeringvoorzieningen, huisvesting van mensen met een Generaal Pardon en het bieden van inkomensvoorziening.

Beheersing taal

Lelystad wil dat de inburgeraars de Nederlandse taal goed beheersen, dat alle inburgeraars de Nederlandse normen en waarden kennen, herkennen en erkennen en dat alle inburgeraars voldoende kennis hebben van de Lelystadse samenleving. Bovendien is het wenselijk dat zoveel mogelijk inburgeraars in het bezit zijn van het inburgeringdiploma en hun doelperpectief hebben bereikt.

---