Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Gouda, 16 oktober 2008

Project Verras me! bij Gemiva-SVG Groep van start

Op 22 oktober 2008 is in activiteitencentrum IJsselhage in Nieuwerkerk aan den IJssel de start van het project 'Verras me'. Dit project heeft tot doel cliënten van de Gemiva-SVG Groep met een ernstige meervoudige handicap nieuwe ervaringen te bieden. De eerste stap is het aanbieden van dozen met informatie over bijzondere activiteiten aan begeleiders en cliënten. De heer Joop Feilzer, voormalig lid van de Raad van Toezicht van de Gemiva-SVG Groep, markeert om 11.30 uur de start van het project door het onthullen van de dozen.

In het afgelopen jaar inventariseerde een werkgroep speciale activiteiten die er in locaties van de Gemiva-SVG Groep bestaan voor mensen met een ernstige meervoudige handicap. Het resultaat was een breed scala aan ideeën en werkwijzen. Deze zijn nu gebundeld in de doos met als thema 'Verras me!'. Deze doos bevat onder andere informatie over twaalf workshops. Daaruit kiezen activiteitencentra van de Gemiva-SVG Groep voor hun cliënten vier workshops die in 2009 in het eigen centrum plaatsvinden. Iedere activiteit duurt een dag. Alle workshops worden gegeven door medewerkers van de Gemiva-SVG Groep.

Deze werkwijze maakt het mogelijk dat cliënten van de Gemiva-SVG Groep met een ernstig meervoudige handicap nieuwe ervaringen opdoen. Voorbeelden hiervan zijn: Shantalamassage, het muzikaal bad of verschillende vormen van belevingstheater: het blacklight- en het Jungletheater. Annelieke van der Steen van het Educatief Centrum voor Cliënten van de Gemiva-SVG Groep en lid van de werkgroep die de dozen ontwikkelde, legt uit: "Mensen met een ernstige meervoudige handicap hebben veel zorg nodig, maar hebben ook behoefte aan nieuwe ervaringen. Vervoer is meestal een probleem. Reizen kost hen veel energie. Dat is een reden om voor deze vorm te kiezen. Mensen kunnen nu in een vertrouwde omgeving kennis maken met nieuwe dingen." Voor hun begeleiders is het vaak een nieuwe kennismaking met bijzondere activiteiten. Annelieke: "Het project is een vervolg op een studiedag die drie jaar geleden werd gehouden voor begeleiders van cliënten met een ernstige meervoudige handicap. Zij vonden de dag zo inspirerend dat het hun wens was dat de mensen om wie het gaat zelf kennis kunnen maken met de mogelijkheden."

Ideeënboek
In de doos zit ook een ideeënboek dat nog gaat groeien. Alle ideeën en informatie die begeleiders in 2009 verzamelen, worden hierin verzameld. Aan het eind van het project krijgen de begeleiders het uitgebreide boek, om hiermee verder te kunnen werken met nieuwe ervaringen voor de mensen die ze ondersteunen.

Gift
Het project is mede mogelijk gemaakt door Joop Feilzer. In 2007 nam hij afscheid als voorzitter van de Raad van Toezicht van de Gemiva-SVG Groep. In 2006 legde Joop Feilzer zijn bestuurlijke taken neer bij Fortis Nederland. Bij zijn afscheid van Fortis ontving hij op zijn verzoek geld, dat hij bestemde voor het project Verras me!. Ook cliënten van de Gemiva-SVG Groep verleenden hun medewerking. Deelnemers van activiteitencentrum Jottem in Oegstgeest versierden de dozen.

Aftrap
De ervaringsdozen worden op 22 oktober overhandigd in activiteitencentrum IJsselhage, aan de Fransezoom in Nieuwerkerk aan den IJssel tijdens een bijeenkomst voor begeleiders en cliënten, die duurt van 11.00 tot 13.30 uur.