Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Villatuinen in Nederland 1900-1940

Persbericht

23 oktober 2008
Woensdag 22 oktober verschijnt Villatuinen in Nederland 1900-1940, een tuinhistorische publicatie over het groene erfgoed van de villatuin. Het boek is geschreven door de landschapsarchitecten / tuinhistorici Eric Blok en Birgit Lang van SB4 Bureau voor Historische Tuinen, Parken en Landschappen uit Wageningen. De publicatie kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM).

Ons land kent talrijke tuinen die onder architectuur werden aangelegd. In veel gevallen werden die tuinen met de villa volgens één stijlopvatting ontworpen. Soms gebeurde dat door de architect van de woning, veelal ook door de in die tijd opkomende beroepsgroep van tuin- en landschapsarchitecten. Concentraties van villatuinen uit periode 1900-1940 bevinden zich in de periferie van stads- en dorpskernen en met name in speciaal voor gegoede burgers aangelegde, suburbane wijken. Bekende voorbeelden treffen we aan in het Gooi, in de regio Bloemendaal-Heemstede-Aerdenhout en Wassenaar.

Villatuinen in Nederland 1900-1940 beoogt de cultuurhistorische waarde van villatuinen uit de eerste helft van de twintigste eeuw nauwkeuriger dan voorheen vast te stellen. Een groot aantal typische stijlkenmerken en elementen worden beschreven, waardoor het herkennen en duiden van deze tuinen wordt vereenvoudigd. Het boek richt zich op overheden, erfgoedinstellingen, monumentendiensten, tuin- en landschapsarchitecten, hoveniersbedrijven en eigenaren als belangrijke spelers bij het in stand houden van deze bijzondere categorie van groen erfgoed.

Het eerste exemplaar zal door Jos Bazelmans, directielid van de RACM, worden uitgereikt aan Erik Boog, de cultuurwethouder van de gemeente Hilversum. Dit gebeurt morgen tijdens het eerste, landelijke Platform Groen Erfgoed in Zeist, in aanwezigheid van veel prominente partijen uit de groene erfgoedwereld.

Villatuinen in Nederland 1900-1940, door Eric Blok & Birgit Lang, 156 pagina's, full colour en rijk geïllustreerd, ISBN: 978-90-76046-57-0, EUR 19,50, te bestellen via: www.villatuinen.nl en www.sb4.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de RACM, afdeling Gebouwd Erfgoed, unit Groen Erfgoed, tel 030-6983211, of met SB4 Bureau voor Historische Tuinen, Parken en Landschappen, Eric Blok, tel 0317-424167.