Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nieuw prostitutiebeleid in Hoogezand-Sappemeer (persbericht 060, 2008)

Het college van B&W van Hoogezand-Sappemeer werkt aan een nieuw prostitutiebeleid. Uit de praktijk blijkt dat het prostitutiebeleid uit 2001 niet meer volledig voldoet. Het college legt 6 november 2008 een discussiestuk over het nieuwe prostitutiebeleid voor aan de raadscommissie Bestuur en Middelen. De raadsleden wordt gevraagd hun mening te geven over de uitgangspunten van dit beleid. De gemeente wil het nieuwe prostitutiebeleid in het eerste kwartaal van 2009 invoeren.

De regels van de notitie Prostitutiebeleid Hoogezand-Sappemeer uit 2001 voldoen niet meer. Deze notitie had vooral betrekking op de toen bestaande situatie en bedrijven in de gemeente. Sindsdien komen er in de praktijk situaties voor, waar het beleid geen antwoord op heeft.

Beleidsvorming

De gemeenteraad kan zich in een vroeg stadium op basis van het discussiestuk over de uitgangspunten van het beleid uitspreken. Het stuk biedt ruimte voor de eigen inbreng van de politieke partijen. Er staan bijvoorbeeld vragen in naar de standpunten over stabilisatie of groei van het aantal seksbedrijven, de verspreiding of concentratie van deze bedrijven en de opvatting over thuisprostitutie. Dit discussiestuk is de basis voor het nieuwe prostitutiebeleid.

Inspraak

Op dit moment gaat het om bestuurlijke uitgangspunten voor het beleid. De commissie doet aan de hand van het discussiestuk in grote lijnen een uitspraak over de opzet en de inhoud van de nieuwe beleidsnotitie.

Naar verwachting zal begin 2009 de ontwerpnotitie klaar zijn. De gemeente gaat de actieve ondernemers in de branche uitnodigen voor een gesprek. Vervolgens legt zij het stuk gedurende zes weken ter inzage, zodat iedereen zijn of haar zegje er over kan doen. Hierna stelt de gemeenteraad het stuk vast en is het nieuwe prostitutiebeleid een feit.


* discussiedocument prostitutiebeleid.pdf