Datum: 22 oktober 2008

Hillegom / Lisse Alcoholcontrole De politie hield vrijdag 17 oktober een alcoholcontrole die duurde van 19.00 tot 03.00 uur. De politie stond met elf agenten en drie medewerkers van Veilig Verkeer Nederland op de Meerlaan, Van den Endelaan en de Leidsestraat in Hillegom en op de Westelijke Randweg in Lisse. Van 474 bestuurders werd een ademtest afgenomen. Van dit aantal waren er twee die met te veel drank op toch achter het stuur waren gekropen. Ze werden op de van de Endelaan en de Leidsestraat aangehouden. Bij hun ademanalyses kwamen ze tot 390 ug/l. en 590 ug/l. De limiet in het verkeer ligt bij 220 ug/l.

De bestuurder met de hoogste uitslag, een 31 jarige man uit Hillegom, reed zonder rijbewijs omdat deze al bij een eerder alcoholdelict van hem was ingenomen. De politie heeft hem bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aangemeld voor een Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) omdat er twijfels zijn over zijn rijvaardigheid danwel rijgeschiktheid. De andere bestuurder was een 65 jarige man uit Lisse.

Aangemeld voor EMG maatregel Van een 46 jarige automobilist uit Hillegom werd het rijbewijs ingenomen nadat deze de aanwijzingen van agenten niet opvolgde en tegen een agent aanreed. De man was niet van plan om te wachten in de rij van te controleren bestuurders. Naast dat de politie het rijbewijs van hem heeft ingenomen, wordt proces-verbaal opgemaakt en is hij bij het CBR aangemeld voor een Educatieve Maatregel Gedrag (EMG). Per 1 oktober 2008 kan de politie een bestuurder daarvoor aanmelden als geconstateerd wordt dat hij gedurende één rit de verkeersregels ernstig overtreedt of zich schuldig maakt aan risicovol gedrag. Het CBR bepaalt dan of de EMG moet worden gevolgd. De maatregel bestaat uit een gesprek van drie cursusdagen die door de cursist zelf betaald moet worden; de kosten hiervan bedragen E 750, 00. Als een overtreder niet opdaagt, dan wordt zijn rijbewijs ongeldig verklaard.

Lisse Hennepkwekerij ontdekt na brand in woning Woensdag 22 oktober is in een woning aan de Aletta Jacobsstraat een hennepkwekerij met ongeveer 100 hennepplanten ontdekt. De ontdekking werd gedaan bij het bestrijden van een binnenbrand. Rond 02.45 uur werd de melding gedaan. De woning stond vol rook. Rond 03.35 uur was de brandweer de brand meester. Een 50 jarige man uit Lisse werd aangehouden omdat er vermoedens zijn dat hij betrokken is bij de kweek. De bewoonster van de woning was niet te vinden. De politie is op zoek naar haar. De politie denkt dat de brand is ontstaan door de hennepkweek. Voor de lampen en andere kweekinstallaties werd illegaal stroom afgetapt. De brand leverde voor de buren het nodige ongemak. De politie besloot ze in verband met de hevige rookontwikkeling tijdelijk te evacueren. Vandaag doet de technische recherche van Politie Hollands Midden een onderzoek in de woning. De verdachte zit voor het onderzoek nog vast.

Leiden Aanhoudingen na aanbieden vals geld De politie heeft dinsdag 21 oktober rond 18.30 uur in een winkel aan de Hooigracht twee mannen aangehouden die daar vals geld aanboden. Het gaat hier om een 32 jarige man uit Amsterdam en een 25 jarige man uit Leiden. Zij boden een biljet van 10 en een biljet van 5 euro waarvan de echtheidskenmerken niet oplichten onder het licht van de UV-lamp. De eigenaar van de winkel schakelde de politie in. De verdachten zitten nog vast. De politie doet nader onderzoek naar de herkomst van de biljetten.

Leiderdorp Geld afhandig gemaakt Een 15 jarige Leidenaar is maandag 20 oktober rond 20.45 uur beroofd van zijn geld door twee jongens. De Leidenaar fietste langs de Oude Spoorbaan richting de Leyhof toen hij twee jongens op de hoge brug bij de molen zag staan. De jongens beletten hem de doorgang waardoor hij genoodzaakt was te stoppen. Onder bedreiging van een scherp voorwerpen vroegen ze om geld. De Leidenaar gaf een bedrag waarna de jongens wegrenden richting de woningen van de Van der Havelaan. De politie stelt een onderzoek in en verzoekt getuigen zich te melden.

Voorschoten Politie controleert op snelheid bij werk aan de weg De politie heeft maandag 20 oktober op de Veurseweg gecontroleerd op snelheid op de Veurseweg. Daar vinden momenteel wegwerkzaamheden plaats en is een maximumsnelheid ingesteld van 30 km/h. Dit voor een veilig gebruik van de weg voor zowel de weggebruikers als de wegwerkers. Er werd van 13.15 tot 15.30 uur gecontroleerd. Er reden 242 voertuigen te hard. Dat is ruim 30% van het totaal aantal voertuigen waarvan de snelheid werd gemeten. De hoogste snelheid was 68 km per uur. De overtreders kunnen binnenkort een schikkingsvoorstel van het CJIB in de bus verwachten. De politie vindt het belangrijk dat de weggebruikers hun weggedrag ter plaatse aanpassen en zal dan ook de controles herhalen.

---------------------------------------- einde berichtgeving ----------------------------------------------

Noot voor de redactie /