Gemeente Laarbeek


Slotenonderhoud in Laarbeek

LAARBEEK - In Laarbeek wordt het onderhoud van sloten sinds lange tijd verzorgd door de gemeente. Door de strengere regelgeving van de provincie Noord-Brabant wordt er sinds 2000 onderscheid gemaakt tussen het maaien van bermsloten en schouwsloten. Schouwsloten zijn sloten die een watervoerende functie hebben. Deze sloten moeten daarom jaarlijks door de gemeente Laarbeek gemaaid worden. Bermsloten worden om de twee jaar gemaaid, in de oneven jaren worden ze in Aarle-Rixtel en Beek en Donk gemaaid. De bermsloten in Lieshout en Mariahout worden in de even jaren gemaaid.

Het vrijkomende materiaal van zowel schouw- als bermsloten wordt verdeeld over beide slootkanten. Beide aangrenzende eigenaren hebben immers een wettelijke ontvangstplicht. Volgens de Keur van oppervlaktewateren waterschap Aa en Maas is de eigenaar en/of gebruiker van de gronden verplicht om de helft van het vrijkomende maaisel te ontvangen. De gemeente grenst in nagenoeg alle gevallen slechts aan één kant van de sloot en hoeft maar de helft te beheren en te accepteren.
Kortom: de gemeente neemt wel het beheer van sloten op zich maar zal bij slootonderhoud het vrijgekomen materiaal verdelen over de twee kanten van de sloot.

Overlast
Wij beseffen dat deze werkwijze voor u overlast kan bezorgen, dat u misschien ook materiaal op uw terrein krijgt. Wij rekenen echter op uw begrip voor deze werkwijze. We streven ernaar dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid draagt en de gemeenschap zo weinig mogelijk belast dient te worden met extra uitgaven.
Aangrenzende eigenaren/gebruikers die het maaisel niet op het aangrenzende perceel wensen te ontvangen, maar op een ander naastliggend perceel, kunnen met loonbedrijf Jos Bouw contact opnemen, telefoonnummer 0492 461 553.
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met de heer Smeets van de afdeling Openbare Werken, rechtstreeks te bereiken op telefoonnummer 0492 469 804.