Gemeente Bolsward


Nieuws
22-10-08

Detailhandelsbeleid; leefbaar en aantrekkelijk koopcentrum

gezellig-winkelen-in-Bolswa.jpg
De raad van de gemeente Bolsward heeft het detailhandelsbeleid geactualiseerd en vastgesteld. Het kernwinkelgebied blijft geconcentreerd tussen het Broereplein en de Bargefenne. Buiten de binnenstad beperkt de detailhandel zich evenals in de Visie 1998 tot de twee supermarktlocaties (Plein 1455 en rondom het Arrivaterrein).

Op deze beide locaties mogen als detailhandel alleen supermarkten gevestigd zijn. In de non-food is buiten het kernwinkelgebied alleen ruimte voor detailhandel in de perifere branches (conform het Streekplan Fryslân).Het aanbieden van een nevenassortiment is in deze branches gebruikelijk. Dit moet echter beperkt blijven tot maximaal 10% van het winkelvloeroppervlak met een plafond van 150m2 per vestiging. Shop in the shop constructies zijn niet toegestaan. Ten behoeve van de vestiging van grotere winkelvestigingen (vanaf 350m2 winkelvloeroppervlakte) wordt ruimte geboden aan de Snekerpoort en de omgeving van de Bargefenne. Ook wordt functiewijziging van (kantoor)panden binnen het kernwinkelgebied mogelijk gemaakt.

In intensieve samenwerking met Bolsward Promotion en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel heeft de gemeente Bolsward de detailhandelstructuurvisie uit 1998 geëvalueerd en geactualiseerd. Uit het Koopstromenonderzoek Fryslân 2007 is gebleken dat Bolsward vooral functioneert als koopcentrum voor de eigen inwoners en inwoners uit de zuidwesthoek van Friesland. Ook heeft Bolsward mogelijkheden om te profiteren van het toerisme. Met het nieuwe detailhandelsbeleid wordt behoedzaam gemanoeuvreerd tussen vernieuwing en behoud. Om de sterke positie van Bolsward in de zuidwesthoek van Friesland te behouden is het nodig om grotere winkelformules te kunnen huisvesten. Aan de andere kant moet het winkelgebied geconcentreerd blijven om de verblijfsduur van de consument op peil te houden en ongewenst autogebruik te voorkomen. Ook moet het historisch karakter van de binnenstad bewaard blijven om de toeristische kansen nog beter te benutten.

Op basis van het vastgestelde detailhandelsbeleid wordt gezocht naar mogelijkheden om in de binnenstad de leefbaarheid en aantrekkelijkheid te vergroten zonder het functioneren als koopcentrum te laten verslechteren. Gemeente en ondernemers zijn voornemens actief samen te werken om de aantrekkelijkheid van de binnenstad verder te versterken. Voorbeelden hiervan zijn attractievere uitstallingen en reclame, een aantrekkelijke openbare ruimte, gastvrije openingstijden, wervende activiteiten en gezamenlijk promotie.

Het door de raad vastgestelde `Detailhandelsbeleid Gemeente Bolsward' ligt vanaf 23 oktober gedurende zes weken ter visie.

relevante downloads

* okt 14, nr. 5 - Actualisering detailhandelsvisie Bolsward 2008 eindversie 15 mei.pdf (4.74 MB)

feed