Gemeente Den Haag

Nazorg voor alle Haagse (ex-)gedetineerden

Minister Hirsch Ballin (Justitie) en burgemeester Van Aartsen hebben 15 oktober een intentieverklaring ondertekend voor een sluitende aanpak van de nazorg voor alle Haagse (ex-)gedetineerden.

In de intentieverklaring is afgesproken dat het ministerie en de gemeente gezamenlijk een project starten, waarin de nazorg aan volwassen gedetineerden vorm krijgt. Het project is gericht op alle Haagse (ex-) gedetineerden, waarbij extra aandacht uitgaat naar gedetineerden met meervoudige problemen. De nazorg richt zich onder meer op huisvesting, werk, inkomen en zorg.

Looptijd
Het project heeft een looptijd van één jaar, waarbij de eerste ervaringen worden meegenomen bij het opstellen van het landelijke samenwerkingsmodel nazorg, dat in het voorjaar van 2009 wordt gepresenteerd.

In een afzonderlijk project wordt in kaart gebracht wat de aard, omvang en de beschikbaarheid is van de voorzieningen die nodig zijn voor de nazorg aan Haagse jongeren die een justitiële jeugdinrichting verlaten.

Voortouw
Met deze overeenkomst neemt de gemeente Den Haag het voortouw binnen het beleid van het ministerie van Justitie om de nazorg aan alle gedetineerden in Nederland te verbeteren. De verbetering van de nazorg aan gedetineerden moet een bijdrage leveren aan de kabinetsdoelstelling om de recidive met tien procent te verminderen.

GvdB/CL/08/261