Gemeente Den Haag

De nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening (Wro)

Sinds 1 juli 2008 is de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening (Wro) van kracht. Dat kan ook gevolgen hebben voor u. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om te (ver)bouwen, of als u het niet eens bent met een beslissing van de gemeente, provincie of landelijke overheid op het gebied van de ruimtelijke ordening. Op een aantal punten is de wetgeving vereenvoudigd of is er andere regelgeving voor teruggekomen.

We hebben wat veranderingen voor u op een rij gezet:
* Bestemmingsplannen
Bestemmingsplannen moeten elke 10 jaar geactualiseerd worden. Ook moeten ze digitaal beschikbaar, interactief en uitwisselbaar zijn. De provincie hoeft bestemmingsplannen niet langer goed te keuren. De procedures worden korter (van 58 naar 24 weken) en simpeler. Burgers, bedrijven en instellingen weten sneller waar ze aan toe zijn. De gemeente krijgt meer verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van bestemmingsplannen.

* Structuurvisie
De structuurvisie is een strategisch beleidsdocument over de ruimtelijke ontwikkelingen in een bepaald gebied. De structuurvisie komt in de plaats van de planologische kernbeslissing (Rijk), het streekplan (provincie) en het structuurplan (gemeente).
De gemeente Den Haag presenteerde al in 2005 haar Structuurvisie 2020: Wereldstad aan Zee. De nieuwe Wro verplicht gemeenten om een structuurvisie voor het hele grondgebied op te stellen. De Haagse Structuurvisie 2020 voldoet nog niet aan de eisen van de nieuwe wet.
De gemeente Den Haag zal daarom binnen 5 jaar een nieuwe structuurvisie moeten vaststellen.

* Projectbesluit
In de oude WRO kon men op basis van artikel 19 afwijken van een geldend bestemmingsplan. De nieuwe Wro heeft deze artikel 19-procedure niet, maar biedt een nieuw instrument voor vrijstelling: het projectbesluit. In theorie biedt het projectbesluit de mogelijkheid om een bepaald project te realiseren dat afwijkt van het bestemmingsplan, nog voordat het bestemmingsplan is gewijzigd. Het projectbesluit moet wel binnen één jaar zijn opgenomen in een bestemmingsplan. In de praktijk zal de gemeente Den Haag terughoudend zijn bij de toepassing van het projectbesluit.
Enerzijds betekent het namelijk een lastenverzwaring (projectbesluiten moeten binnen een jaar alsnog in een nieuw bestemmingsplan opgenomen zijn), anderzijds kleven er financiële risicos aan voor de gemeente. Bovendien is de benodigde proceduretijd van een projectbesluit doorgaans net zo lang als de proceduretijd van een bestemmingsplanwijziging.
* Inpassingsplan
Een inpassingsplan is in feite een rijks- of provinciaal bestemmingsplan en wordt ook door die overheden zelf vastgesteld.
* Beheersverordening
Een beheersverordening is een regeling die alleen voorziet in beheersregels voor gebieden waar zich geen ontwikkelingen voordoen. De procedure voor een beheersverordening is eenvoudig en er is geen beroep tegen mogelijk. Voor die gebieden waar een beheersverordening geldt, is geen bestemmingsplan nodig.
* Handhaving
De mogelijkheid tot handhaving is verbeterd. Zo kan een gemeente een dwangsom en boetes opleggen, of bestuursdwang toepassen als dat nodig is om activiteiten die strijdig zijn met het bestemmingsplan tegen te gaan.

* Grondkosten
In de nieuwe wet zijn uitgebreide regels opgenomen over het verhalen van grondkosten. Indien (bouw)initiatieven profiteren van door de gemeente gedane investeringen, maakt de nieuwe regeling het mogelijk om een evenredig deel van die gemeente-investeringen te verhalen op de initiatiefnemer. Het kostenverhaal is gekoppeld aan de verlening van de bouwvergunning.
Het is ook mogelijk om, voorafgaand aan het kostenverhaal, op vrijwillige basis met de gemeente afspraken te maken over een bijdrage in de grondkosten.

Digitaliseren bestemmingsplannen
De nieuwe Wro verplicht gemeenten om bestemmingsplannen digitaal beschikbaar te stellen. Met ingang van 1 juli 2009 moet dit volgens een landelijke voorgeschreven standaard gebeuren. Zo kan iedereen via internet de gewenste bestemmingsplannen inzien. Uiterlijk per 1 juli 2018 moet er voor het gehele grondgebied van Den Haag een digitaal bestemmingsplan beschikbaar zijn volgens de landelijke standaard en op de website RO-online worden gepubliceerd.

Overgangsrecht
De nieuwe wet is op 1 juli 2008 in werking getreden. Aanvragen die vóór 1 juli 2008 zijn ingediend worden afgedaan volgens de regels van de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO), terwijl de nieuwe regels al gelden. Dit is geregeld in het overgangsrecht dat bij de nieuwe Wro is vastgesteld.
De nieuwe Wro is geheel herzien omdat de oude WRO door alle opeenvolgende wijzigingen onoverzichtelijk was geworden. Met de nieuwe regels zijn de procedures gestroomlijnd en vereenvoudigd en zijn verantwoordelijkheden helder verdeeld.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over de nieuwe regelgeving of heeft u concrete plannen om te gaan (ver)bouwen? Dan bent u welkom bij het loket van de dienst Stedelijke Ontwikkeling op een van de stadsdeelkantoren. Daar informeert men u graag over de te nemen stappen en de benodigde procedures.

Het Ministerie VROM heeft op www.vrom.nl een speciaal digitaal dossier over de Wet op de Ruimtelijke Ordening.