Gemeente Duiven


Onderzoek naar sociale veiligheid op spoorlijn Arnhem-Winterswijk
---

Van 20 t/m 26 oktober voert onderzoeksbureau Probit uit Apeldoorn in opdracht van ProRail, Provincie Gelderland, Stadsregio Arnhem Nijmegen en openbaar vervoerbedrijf Syntus, een onderzoek uit onder reizigers op de spoorlijn Arnhem-Winterswijk. De reizigers worden door middel van een schriftelijke enquête gevraagd naar hun beleving van veiligheid in de trein en op de stations. Ook vindt er een telefonische enquête plaats onder een steekproef van directe omwonenden van alle stations aan deze spoorlijn. In deze enquête wordt hen gevraagd naar de sociale veiligheid op de stations en in de stationsomgeving

Genoemde partijen vormen samen met onder andere gemeenten en politie het Platform voor Sociale Veiligheid spoorlijn Arnhem-Winterswijk. Door het ondertekenen van het Veiligheidsarrangement spoorlijn Arnhem-Winterswijk in november 2007 hebben deze partijen zich tot doel gesteld gezamenlijk de sociale veiligheid op het traject Arnhem-Winterswijk te verbeteren.

Daarnaast hebben eerstgenoemde partijen afgesproken te investeren in een pakket aan maatregelen die de kwaliteit van de spoorinfrastructuur op dit traject te verbeteren. Deze maatregelen moeten uiterlijk eind maart 2010 zijn uitgevoerd en leiden tot minder storingen. Gedurende dit traject zullen de reizigers worden geïnformeerd over de maatregelen en de voortgang.

Nadat in juni 2008 de kick-off van deze samenwerking heeft plaatsgevonden en er namens alle partijen een eerste Informatiebulletin is uitgereikt aan ruim 7.500 reizigers op het traject Arnhem-Winterswijk geeft dit onderzoek onder reizigers het Platform belangrijke handreikingen van waaruit maatregelen kunnen volgen ter verbetering van de sociale veiligheid.